Secretaresse Obama betaalt meer belasting dan baas

Obama wil dat rijke Amerikanen meer belasting betalen dan nu. Om die campagne-eis te onderstrepen, maakte het Witte Huis bekend dat de president minder belasting betaalt dan zijn secretaresse; Anita Decker Breckenridge. Het Witte Huis sluit zich aan bij multi-miljonnair Warren Buffet. Die ‘klaagde’ eerder dat hij meer verdiende dan zijn secretaresse.

Meneer en mevrouw Obama verdienden in 2011 gezamenlijk $789,674. Daarover betaalde zij $162,074 belasting. Dat is ongeveer 20.5% van hun totale inkomen – beduidend minder dan de 14 procent belasting die Mitt Romney moet betalen. Vorige jaren verdiende Obama beduidend meer. Zo haalde hij in 2009 ruim 5 miljoen dollar binnen in verband met de verkoop van zijn boeken. Obama geeft verder veel aan goede doelen, waardoor de som waarover hij belasting moet betalen, lager uitvalt.

Obama lijkt met dit vergelijk met zijn secretaresse de achilleshiel van Mitt Romney maximaal uit te willen buiten. Hij vergelijkt zich met ‘het gewone volk’ (als je daar bij een secretaresse van de president al over kan spreken) en stelt op basis van die vergelijking beleid voor. In deze dus het voorstel om rijke Amerikanen meer belasting te laten betalen. Bijkomend voordeel: Obama geeft toe in een uitzonderlijke positie te verkeren. Iets wat Mitt Romney maar niet lukt. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *