De 'Santorum surge'

De Santorum surge is het verhaal van het moment. Volgens de laatste peiling van The Des Moines Register, de grootste krant in Iowa, staat Rick Santorum derde achter respectievelijk Mitt Romney en Ron Paul. Voor het eerst deze campagne krijgt Santorum alle media-aandacht die hij wil. Gisteren was de kandidaat te gast bij NBC’s Meet The Press.

Steun voor Romney

In 2008 kreeg Mitt Romney de steun van Rick Santorum. In deze campagne is de liberale Romney vaak het mikpunt van kritiek van de sociaal-conservatieve Santorum. De kandidaat uit Pennsylvania kreeg dan ook de vraag wat er precies veranderd is waardoor Big Mitt dit jaar niet goed genoeg is.

What’s changed is who he’s running against. I made the political judgment – right or wrong – that he had the best chance to stop John McCain..

Santorum was in 2008 meer tegen McCain dan voor Romney. Dit was op dat moment belangrijker dan de moreel-ethische standpunten van Romney.

Sociaal-conservatieve voorverkiezingen

Volgens Santorum worden er binnen de GOP op het moment twee voorverkiezingen gehouden: de liberaal/libertaire voorverkiezing en de sociaal-conservatieve. Ondanks zijn sterke stijging in de peilingen wil Santorum vooral de laatste winnen.

I’ve said that from the beginning, if we can pace ahead of Perry and/or Bachmann we’ll be in good shape, and we’re moving towards that right now.

Zowel Rick Perry als Michelle Bachmann staan in de laatste peilingen op grote achterstand. Door het momentum van Santorum en het feit dat de Iowa caucus morgen is, lijkt het ook onwaarschijnlijk dat Santorum ontploft voordat de eerste kiesmannen verdeeld zijn.

Abortus

In januari zal het veld waarschijnlijk flink uitgedund worden. Op het moment dat bekend is wie de liberale en wie de conservatieve kandidaat is, zal de richtingenstrijd binnen de GOP in alle hevigheid losbarsten. Santorum liet gisteren in ieder geval nogmaals zien waar hij staat op het gebied van de moreel-ethische kwesties toen de vraag kwam over abortus in het geval van verkrachting, incest of als het leven van de moeder op het spel staat.

Today I would support laws that would provide for those exceptions, but I’m not for them. Yes, I support laws that provide those exceptions, because if we can get those passed, then we need to do that.

Persoonlijk is Santorum tegen deze uitzonderingen, maar hij blijkt heel pragmatisch. Als blijkt dat de enige mogelijkheid om strengere abortuswetten in te voeren het toevoegen van deze uitzonderingen is, zou hij hier voor stemmen.

I’ll support laws that move the ball forward. That doesn’t mean that’s my position and that’s where I’d like to go, but that’s exactly the direction that we need to go in.

Santorum vindt het geen enkel probleem om met kleine stappen de wetgeving steeds strenger te maken. Het maakt niet uit hoe de wetten er komen, als ze er maar komen.

Winst in Iowa?

Eerder haalden we al de peiling van The Des Moines Register aan. In deze peiling staat Santorum derde achter Mitt Romney en Ron Paul. Uit deze poll komt echter meer goed nieuws voor Santorum. Niet alleen heeft hij het momentum te pakken, hij zou Iowa zomaar kunnen winnen. Romney en Paul zijn beiden bij meer dan twintig procent van de kiezers het populairst en beiden zijn bij iets meer dan tien procent de tweede keuze. Maar beiden zijn ook bij een grote groep de minst waarschijnlijke kandidaat waar ze op zouden stemmen. Ruim tien procent van de kiezers zou nooit op Romney stemmen, terwijl ruim twintig procent nooit hun stem aan Paul zou geven. Rick Santorum is weliswaar van slechts vijftien procent de eerste keuze, hij is met vijftien procent ook de populairste tweede keuze. Wat nog meer zijn zijn voordeel spreekt, is dat slechts drie procent van de kiezers aangeeft nooit op hem te stemmen.

Stemmen gebeurt bij de Iowa caucus in alle openbaarheid in buurthuizen na een uitgebreid debat. Als de stemming van het hele buurthuis is dat Mitt Romney of Ron Paul niet deugt, kan het gebeuren dat mensen die eigenlijk op die kandidaat hadden willen stemmen teruggrijpen naar hun tweede keuze. Dit is een groter probleem voor Ron Paul dan voor Mitt Romney, maar kan Rick Santorum de winst opleveren. Maar er kan deze campagne nog veel gebeuren voordat de eerste stem is uitgebracht. <<

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

3 thoughts on “De 'Santorum surge'

  1. Het wordt niets met Santorum. Iemand die de federale overheid nodig heeft om via wetten normen & waarden op te dringen, maakt in deze tijd geen schijn van kans. Niet meer dan 10% van de landelijke achterban stemt op zo’n kandidaat. Santorum is wegens zijn etatisme ook beslist geen conservatief. Hij wordt beschouwd als een washington-insider, die in het verleden voor talloze geldverslindende zaken heeft gestemd. Het gaat de achterban thans in de eerste plaats om de economie, en de omvang en macht van de federale overheid.

    Paul is onverkiesbaar, maar de Republikeinse achterban wil nu graag een kandidaat die anti-washington, anti-establishment en anti-overheid is, en iets aan de schulden van het land doet via het verkleinen van de federale overheid en het verminderen van de uitgaven.

    Ron Pauls aanhang bestaat voornamelijk uit jongeren, maar Gingrich heeft een aanhang met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. Daarmee dreigt Gingrich de kandidaat te worden die vooral opkomt voor de belangen van senioren. Daarmee redt hij het niet.

    De kandidaat Bachmann zal binnenkort wel stoppen en wordt waarschijnlijk ook geen vice-president, Huntsman is Obama Lite, en Perry is onsympathiek en wordt niet vertrouwd. Als er geen gekke dingen gebeuren, krijgt Romney de nominatie. Vrijwel niemand is enthousiast over Romney, maar hij is de meest geschikte kandidaat om Obama te verslaan. Als hij met goede bezuinigingsplannen komt en aan de sociaal-conservatieven uitlegt waarom hij bijvoorbeeld in Massachusetts veel deed om homohuwlijken mogelijk te maken, zal men ook wel op hem willen stemmen.

  2. Pingback: Iowa caucus: Romney én Santorum winnen - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

  3. Pingback: Santorum Surge #2 - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *