De Republikeinse kandidaten verleiden de joodse kiezer

Eerder berichtten we al dat Barack Obama problemen had met zijn achterban. De president heeft moeite om de zwarte en latino bevolking te mobiliseren. De Republikeinse kandidaten denken echter dat Obama’s probleem niet uitsluitend bij deze groepen ligt. De kandidaten richten hun pijlen op een andere minderheid die in 2008 massaal op Obama stemden: de joden.

Bij een tussentijdse verkiezing in New York bleek al dat veel joden de trip naar de stembus niet maakten. De Democratische kandidaat verloor door hun afwezigheid de zetel – die sinds lange tijd bezet werd door een Democraat – aan een Republikein. De afwezigheid van de joodse kiezers kan misschien worden verklaard door Obama’s speech in mei van dit jaar. Met de Arabische lente in het achterhoofd riep hij de Israëli’s en Palestijnen op om weer met elkaar aan tafel te gaan zitten. Het uitgangspunt van het te bereiken akkoord moest volgens de president de grenzen van 1967 zijn. Dit tot grote woede van de Israëlische premier Netanyahu.

In de aanval op Barack Obama

De eerste die naar Obama uithaalde over Israël was Michelle Bachmann. Zaterdag sprak de Californische herfstconferentie van de GOP waar zij de president beschuldigde Israël te dwingen terug te keren naar de onverdedigbare grenzen van 1967.

Gisteren lieten de twee alpha mannetjes van zich horen. Mitt Romney was het eerst aan slag. Terwijl het Witte Huis bij de VN aan het lobbyt om Palestina niet als soevereine staat te erkennen, haalt Romney uit.

What we are watching unfold at the United Nations is an unmitigated diplomatic disaster. It is the culmination of President Obama’s repeated efforts over three years to throw Israel under the bus and undermine its negotiating position. That policy must stop now.

De voormalig gouverneur van Massachusetts vindt dat de VS moet dreigen met het stoppen van financiële steun aan landen die Palestina wel erkennen en aan de VN.

Actions that compromise the interests of the United States, our allies, and all those who desire a lasting peace must have consequences.

Rick Perry ging nog een stap verder. Op een persconferentie in New York ging hij vol in de aanval.

De Midden-Oosten politiek van Obama heeft er volgens Perry voor gezorgd dat Israël geïsoleerd is ..

.. in a manner that is both insulting and naive.

De Texaan is ook van mening dat Jeruzalem – een eeuwige splijtzwam in de vredesonderhandelingen – volledig in handen moet komen van Israël. Hij is zelfs van plan om de Amerikaanse ambassade naar de heilige stad te verhuizen als hij de presidentsverkiezingen wint.

If you want to work for the State Department, you will be working in Jerusalem.

Terwijl de Republikeinse kandidaten hun best doen om de joodse kiezer aan hun kant te krijgen, bleek vrijdag uit een poll van Gallup dat Obama zich (nog) geen zorgen hoeft te maken. Hoewel zijn populariteit ook onder de joodse bevolking is gedaald, is deze niet harder gedaald dan onder de gehele Amerikaanse bevolking. Gedurende zijn hele presidentschap ligt de job approval rating van Obama ongeveer veertien procent hoger onder joodse kiezers dan het gemiddelde van alle Amerikanen. Een verschil van dertien procent is business as usual. <<

One thought on “De Republikeinse kandidaten verleiden de joodse kiezer

  1. Zwarten en joden behoorden in de afgelopen 50 jaar tot de trouwste Democratische kiezers. Bij zwarten is het deel dat Obama graag herkozen zou zien met ongeveer 5% gedaald. Bij joden is het gezakt van 83 naar 54%. Alleen orthodoxe joden stemmen traditioneel overwegend Republikeins, maar bij de rest is er nu duidelijk sprake van een kentering.

    Overigens moet het belang van de joodse stemmen niet worden overschat. Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is aantal Amerikanen dat zichzelf jood noemt, als gevolg van vermenging, ongeveer gehalveerd. Het worden er steeds minder. Alleen de omvang van het orthodoxe deel is constant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *