Bloediger dan gedacht

De stofwolken in South Carolina zij nog niet gaan liggen of de eerste zet in een bloedige strijd in Florida is al gezet: Romney lanceerde vandaag een spotje waarin hij de vloer aanveegt met Newt Gingrichs 1,6 miljoen dollar voor een adviesklus bij Freddie Mac. En dat terwijl veel, heel veel huishoudens in Florida op straat worden gezet vanwege een ander schandaal – de veel te snelle en vaak onwettige foreclosures.

Veel meer op de persoon dan dit kan bijna niet. Alsof Newt Gingrich heeft verdiend aan de huizencrisis door zijn exhorbitante vergoeding van een adviesklus. Overigens is de hoogte van het bedrag voor Freddie Mac niet eens zo erg. Pijnlijker is dat Newt Gingrich eerder in 2011 beloofde zijn ervaringen, opgedaan bij de hypothekengigant, aan te wenden voor het presidentschap van Amerika. Kijk, dan gaat er wel iets knellen en pijn doen. Want zo goed is het niet met Freddie afgelopen. <<

One thought on “Bloediger dan gedacht

  1. Die foreclosures zijn niet onwettig, maar ze zijn ze wel snel. Wanneer men drie maanden geen hypotheek betaalt, en niets van zich laat horen of niet tot overeenstemming kan komen over een betalingsregeling, start de hypotheekverschaffer de procedure. Het is zo mogelijk dat men na ongeveer zes maanden z’n huis verliest. De federale overheid heeft wel een soort steunregeling, maar daar wordt maar weinig gebruik van gemaakt. Het aanvragen van die federale steun vereist het invullen van een byzantijnse papierwinkel en het duurt allemaal veel te lang. In Florida zijn vele hypotheken underwater mortgages, dat wil zeggen dat het hypotheekbedrag groter is dan de huidige marktwaarde. Die markt herstelt zich nog vrijwel niet, dus de hypotheekverschaffer wil zo snel mogelijk van het huis af. Als men na twee jaar werkloosheidsuitkering geen kans heeft gezien een redelijke inkomstenbron te vinden — en dat is niet ondenkbaar in een staat als Florida, met meer dan 9% werkloosheid — is de kans groot dat men z’n huis kwijt raakt. Bij een aanzienlijke inkomensdaling is de hypotheekverschaffer soms wel bereid een andere betalingsregeling te accepteren, maar zodra het verschil te groot wordt gaat het huis in de openbare verkoop.

    De crisis in de huizenmarkt, en de daarop volgende economische crisis, is in de eerste plaats veroorzaakt door de overheid, meer in het bijzonder door de Community Reinvestment Act en het kunstmatig laag houden van de rente door de Fed. Gingrich heeft geprofiteerd van dit systeem door lobbywerk te doen voor Freddie Mac ter waarde van van 1.6 miljoen dollar. Dat maakt Gingrich mede schuldig aan de wantoestanden. Ann Coulter noemt Gingrich wegens dit soort parasitisme, en wegens zijn prive-leven, dan ook een typische liberal. Ik ben het niet geheel oneens met deze vaststelling.

    Third.Wives.4.Newt – http://thirdwives4newt.blogspot.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *