[BREEK] Romneys nationale voorsprong verdampt tot 1 procent

Het moet verschrikkelijk zijn en misschien kan Romney eens informeren bij Bachmann en Perry om te achterhalen hoe je hiermee omgaat – van leader of the pack je voorsprong te zien verdampen. Newt Gingrich heeft in de nieuwste poll van Gallup (23 januari) nog maar een procentpunt achterstand op de voormalige gouverneur van Massachusetts. Dat is: een procentpunt achterstand onder Republikeinen landelijk. Dus niet wat lokale inwoners van Iowa, New Hampshire of South Carolina. Romney moet zich lanzgamerhand zorgen beginnen te maken.

Gallup merkt op dat Gingrich a) al een week voor de de primary in South Carolina Romney inhaalde en b) dat de verschuiving binnen een week plaatsvond. Een week waarin Romney acht punten verloor en Gingrich er veertien won. De komeetachtige stijging van Gingrich is niet voor het eerst. In december vorig jaar stond Romney nog een keurige 19 procent voor op de voormalige Speaker om in twee weken tijd op een 15 procentpunten achterstand te komen. Gingrichs populariteit ging langzaam onderuit, terwijl Romney het electoraat weer voor zich wist te winnen.

Gingrich had iets moeten doen

De poll verschijnt na het debat in Florida, maandagavond. Daarin ontketende Romney een felle aanval op Gingrich. In het debat verweet hij Newt niets te hebben gedaan aan foreclosures in Florida – de staat waar de meeste mensen hun huizen verloren. Daarmee koppelde hij Gingrich aan de persoonlijke ellende van duizenden inwoners van de staat. “You could have spoken out in a way to say these guys are wrong, this needs to end. But instead, you were being paid by them. You were making over $1 million at the same time people in Florida were being hurt by millions of dollars (zie video).”

Rijke keus

In Florida staat een lobbyist van Freddie Mac tegenover een kapitalist die bedrijven saneerde ten koste van duizenden banen, een mormoon (Romney) tegenover een man die drie keer trouwde (Gingrich). Daarnaast kunnen ze terecht een minimalist met een dubieus anti-semitisch en discriminatoir verleden (Ron Paul). De enige politicus waar (nog) geen vlekje op gevonden lijkt, is Rick Santorum. Dat kan omdat Rick geen vlekjes heeft of omdat de pers nog niet in zijn verleden is gedoken. Hij heeft Iowa gewonnen, zeker, maar hij speelt geen rol van betekenis in de laatste fase van de strijd. En dan laat de pers je links liggen. Kwalijk, maar dat zijn nu eenmaal de wetten van een campagne. <<

_

2 thoughts on “[BREEK] Romneys nationale voorsprong verdampt tot 1 procent

 1. Het zal binnenkort wel weer beter gaan met Romney. Hij was goed op dreef bij het debat van gisteravond. Voor het eerst bezondigde hij zich aan persoonlijke aanvallen. Het was duidelijk dat dit niet echt de stijl van Romney is, en dat hij dit niet graag zelf doet (hij laat dat waarschijnlijk liever over aan de campagne en de PACs), maar het kwam er nu toch van. Zijn belastingproblemen zijn opgelost (3 miljoen belasting en 3 miljoen giften in 2010), zodat hij nu weer kan terugvallen in zijn oude rol als staatsman. Het beantwoorden van vragen gaat nog niet zo goed (gisteravond zag hij kans op meer dan de helft van de vragen geen antwoorde te geven), en hij heeft nog steeds geen duidelijk verhaal, maar zo erg als vorige week is het niet meer.

  “…een kapitalist die bedrijven saneerde ten koste van duizenden banen…”

  Zijn activiteiten hebben netto duizenden banen opgeleverd. De fout die Romney heeft gemaakt is het wekken van de indruk dat hij bij Bain Capital in de eerste plaats bezig was met het scheppen van banen. Iedereen weet dat dit onzin is. Romney zat daar om geld te verdienen, en de rest is bijzaak.

  “…een minimalist met een dubieus anti-semitisch en discriminatoir verleden…”

  Ik denk niet dat dit waar is. Als Paul zegt dat hij die bewuste nieuwsbrieven niet zelf vol schreef, ben ik geneigd hem te geloven. Dit verhaal dook een aantal weken geleden op in de linkse pers, maar het kreeg geen momentum. Paul is bovenal een eerlijke man, het tegendeel van de gladde politicus. Als hij zegt dat hij niet de auteur van die stukken was, zal dat wel waar zijn.

  Santorum heeft misschien nog een grote toekomst. Het zou me niets verbazen wanneer er binnenkort plotseling een gift van 10 miljoen bij Santorum binnen komt. Het establishment zamelt nu geld in voor Santorum, zodat hij stemmen bij Gingrich kan weghalen. Vooral bij vrouwelijke kiezers zou dat wel moeten lukken.

 2. Pingback: Het wordt spannend in Florida - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *