Zat Mitt Romney er wéér naast?

Mitt Romney richtte zich in zijn campagne uitsluitend op twee tegenstanders: president Obama en gouverneur Perry. Over de opkomst en teloorgang van Michelle Bachmann heeft hij niets gezegd. Zelfs toen Herman Cain de front runner was, ging zijn aandacht uit naar Rick Perry. Tot deze week. Gisteren opende Big Mitt de aanval op Romney. Na een herevaluatie van zijn tegenstanders lijkt Romney eindelijk te beseffen dat zijn sterkste tegenstander niet Rick Perry is, maar dat hij juist Gingrich moet vrezen.

2008

Op RealClearPolitics staat een interessante analyse over fouten van de Romney-campagne in 2008. Lange tijd had Mr. Goodhair al zijn pijlen gericht op respectievelijk Rudy Giuliani en Mike Huckabee. Pas enkele dagen voor de eerste primary kwam Romney tot de conclusie dat niet Giuliani en Huckabee zijn sterkste tegenstanders zouden zijn, maar John McCain. Nadat hij McCain maanden had genegeerd, kwam er een frontale aanval op diens voting record. Het mocht niet baten. Een week later won McCain de voorverkiezingen in New Hampshire, kreeg momentum en zou uiteindelijk de Republikeinse nominatie winnen.

2012

Het lijkt er op dat Romney dit jaar dezelfde fout maakt. Door al zijn pijlen te (blijven) richten op Perry – een kandidaat die met de week zwakkere wordt en gaffe na gaffe maakt – kijkt hij nu tegen een achterstand op Gingrich aan. Als Gingrich en Romney zelf niet de fout in gaan, zullen de beide kampen met modder moeten gaan gooien in de hoop zelf niet geraakt te worden. Gisteren opende Romney de aanval op de voormalig Speaker.

De Romney-campagne heeft vooralsnog geen fout gemaakt. De vraag is nu of ze een dirty campaign aankunnen. Een anonieme Republikeins strategist die zich heeft verbonden aan Mitt Romney heeft zich hier tegen de L.A. Times over uitgelaten.

Newt Gingrich is one of the most effective attack politicians around. They’re going to have to figure out a line of attack against Newt. They can’t hang back.

In het Romney-kamp is de angst voor Newt Gingrich volgens een adviseur van de voormalig gouverneur van Massachusetts voelbaar. De voormalig Speaker is in het verleden vaker in de fout gegaan, maar deze campagne toont aan dat hij van zijn fouten heeft geleerd.

When Newt is doing well is when he gets into trouble. He’s smarter than he used to be. We’re about to find out how much smarter.

Toch zijn er ook kandidaten die er van uit gaan dat Gingrich nog in de fout gaat. De reden dat Rick Perry zich de laatste tijd op de vlakte heeft gehouden is omdat hij denkt dat als Gingrich onderuit gaat, zijn kiezers weer bij Perry terecht zullen komen.

De Romney-campagne zegt geleerd te hebben van fouten uit het verleden. Op drie januari zullen we weten of dit echt zo is. <<

One thought on “Zat Mitt Romney er wéér naast?

  1. Pingback: [ElectionDeskUSA] Exit en lastige keuzes « vanderlubben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *