Negatieve of aanvallende ads informeren kiezer beter

_

Geen gestrekt been op Obama of een van de andere kandidaten. In deze tweede politieke ad voor New Hampshire prijst Mitt Romney vooral zichzelf aan. Hij is, naar eigen zeggen, de enige kandidaat voor banen en wederopbouw. Duh!

Daarmee is zo’n filmpje ineens een stuk minder leuk om naar te kijken. We zijn dan ook wel verwend met bloediger aanvallende ads. En uit onderzoek blijkt trouwens dat negatieve of aanvallende ads het publiek goed informeren. Logisch: ze zetten de standpunten van de partijen helder op een rijtje en vatten de verschillende standpunten vaak lekker catchy samen. Daardoor biedt het stemmers meer keuzes – een negatieve campagne of negatieve ad verbetert hun informatiepositie. Dus deze ad van Romney is niet alleen saai, de kans dat-ie iets doet bij de kijker is klein. Tenzij ook zij gegrepen worden door de rustige toon in een verder bloederige campagne. <<

One thought on “Negatieve of aanvallende ads informeren kiezer beter

  1. Er is maar weinig mis met deze video. Hij had echter ‘Businessman & Governor’ moeten gebruiken, in plaats van ‘Conservative Businessman’. Er zijn deze keer geen Democratische primaries, en in staten als New Hampshire mogen onafhankelijke kiezers ook aan voorverkiezingen meedoen. Een deel van die kiezers kan worden afgeschrikt door het label ‘conservative’. Dat is Pat Buchanan namelijk ook. Romney zou zich beter kunnen positioneren als middle-of-the-road, die, terwijl hij vasthoudt aan een aantal kernwaarden, toch in staat is partijen te laten samenwerken.

    Negativisme is vooral bij deze verkiezingen geen goede benadering. De ‘approval rating’ van het Congres is than 9%. Het Amerikaanse volk heeft genoeg van polarisatie, en wil een echte leider. Romney zou zich kunnen positioneren als die leider: iemand die partijen tot elkaar brengt en de zaken tot stand brengt waar iedereen op wacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *