Wie wint waar?

Uit de peiling van Gallup van eergisteren bleek dat Santorum (landelijk) een gat van tien procent heeft geslagen ten opzichte van Mitt Romney. De rekenmeesters van Gallup hebben een dag de tijd genomen waar Rick Santorum deze winst weet te pakken. Het antwoord is in het Midwesten van de VS en – niet verrassend – onder kiezers die wekelijks de kerk bezoeken.

Geografisch

Rick Santorum pakt zijn grootste winst in het Midwesten van de VS. In deze regio krijgt de voormalig senator bijna twee keer zoveel steun als Romney. In de overige drie regio’s staan de kandidaten gelijk of heeft Santorum een lichte voorsprong. Deze uitkomst kan goed nieuws betekenen voor Santorum. Michigan – de thuisstaat van Romney – ligt in het Midwesten. De twee alfa mannetjes staan hier statistisch gelijk. Santorum heeft in die staat alles te winnen, Romney alles te verliezen. Gezien de laatste trends en ook deze uitslag, is dat laatste een reële mogelijkheid.

De grote steun voor Santorum in het Midwesten zou ook goed nieuws kunnen zijn in een eventuele race tegen Barack Obama. Staten als Iowa, Michigan, Ohio en Wisconsin zijn swing states, terwijl een goede campagne van een van de kandidaten ook nog effect zou kunnen hebben in Missouri en Minnesota. Veel steun in het onvoorspelbare Midwesten zorgt ervoor dat ook Santorum het argument van verkiesbaarheid in zijn campagne kan gebruiken.

Religieuze steun

Uit de peiling van Gallup blijkt ook dat Santorum het wint onder mensen die wekelijks naar de kerk gaan. Onder mensen die wekelijks naar de kerk gaan heeft Santorum twee keer zoveel steun als Big Mitt. Mensen die regelmatig naar de kerk gaan hebben geen uitgesproken voorkeur voor een van de twee, terwijl mensen die nooit naar de kerk gaan een – lichte – voorkeur voor de voormalig gouverneur van Massachusetts hebben. Het is dan ook niet verrassend dat Santorum een grote voorsprong heeft onder mensen die zichzelf conservatief noemen. Aan de andere kant is Romney’s voorsprong onder mensen die zichzelf gematigd of liberaal noemen net zo groot.

Met ruim veertig procent van de steun van de conservatieve Republikeinen voor Santorum is het duidelijk dat deze groep eindelijk een keuze heeft gemaakt. In de strijd tussen Gingrich en Santorum om de sociaal-conservatieve kandidaat te worden, is de voormalig senator uit Pennsylvania als winnaar uit de bus gekomen.

Newt Gingrich

Uit de peiling van gisteren bleek dat Newt Gingrich als kandidaat gemarginaliseerd is. Met iets meer dan tien procent steun voert hij samen met Ron Paul een achterhoedegevecht. Het leek Gingrich er op een gegeven moment meer om te doen om Romney te laten verliezen dan om zelf te winnen. Als dit ook daadwerkelijk het geval is, is het beste dat hij kan doen zich terugtrekken uit de campagne. De steun die van Gingrich over zou vloeien naar Santorum in Arizona en Michigan volgende week en op Super Tuesday het laatste zetje kunnen zijn dat Romney’s kansen om zeep helpt. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *