Wachten op Chris Christie

Voor de Republikeinen kunnen er niet genoeg kandidaten meedoen aan de voorverkiezingen. Na het imploderen van de campagne van Rick Perry en het exploderen van de kandidatuur van Herman Cain kijkt men reikhalzend uit naar de kandidatuur van Chris Christie. Tot nu toe heeft Christie, die pas anderhalf jaar gouverneur van New Jersey is, altijd gezegd (nog) niet klaar te zijn om president te worden.

_

Het feit dat Christie niet meedoet aan de verkiezingen is geen reden voor prominente Republikeinen en politiek commentatoren om over zijn kandidatuur te speculeren. Dit weekend kwam voormalig presidentskandidaat John McCain met een waarschuwing voor de gouverneur van New Jersey. Hij moet niet dezelfde fout maken als Rick Perry: de aandacht voor je optredens en je verleden is bij een nationale campagne vele malen groter dan bij de verkiezingen op staatsniveau.

The swimming pool looks a lot better until you jump right in. The water may not be quite as warm as you think.

Maar het zijn niet alleen de voormalig presidentskandidaten die van zich hebben laten horen. Ook de huidige kandidaten vinden het nodig om nu al te reageren op een mogelijke kandidatuur van Christie. Volgens Kevin Madden, een adviseur van Romney, juicht de Romney-campagne het juist toe als Chris Christie zich zou kandideren.

Everyone will aim at the perceived frontrunner. It helps Romney because it will keep the pressure off of him for the next three to four weeks, and depending what happens with the calendar, Romney just has to gather himself and sprint to the finish.

Romney staat stabiel in de peilingen, en voelt de druk van een eventuele Christie-campagne niet. De andere twee topkandidaten voelen die druk wel. Bij Fox News Sunday noemde Herman Cain de man van New Jersey te liberaal.

He’s going to turn off a lot of conservatives with those positions.

Maar Cain is niet de enige die Christie te liberaal vind. Bij monde van David Carney, topadviseur van Rick Perry, sprak ook de Perry-campagne zijn twijfels uit over het conservatisme van Chris Christie.

I don’t actually know where (Christie) is on abortion and guns and things like that, but there may be people on the conservative side who have problems with that.

Bij de politieke commentatoren gaat de discussie over de standpunten van Christie. De gouverneur van New Jersey is dik. Columnisten en opiniemakers hebben het meer over de omvang van Chris Christie dan over zijn standpunten.

Problemen voor chris christie

De gouverneur kreeg nationale bekendheid vanwege zijn ruzie met de vakbonden, maar daar houdt de kennis over Christie’s standpunten op. Zijn standpunten over onderwerpen die hem de steun van de conservatieve kiezer kan kosten (bijvoorbeeld over gun controll) zijn nog niet bekend. Dat is volgens Larry Sabato, politicoloog aan de Universiteit van Virgina, dan ook zijn grootste probleem.

A lot of Republicans are going to be shocked, just like they didn’t know about Perry’s position on HPV (genital infection) and immigration. All Republican activists are responding to is the YouTube Christie. That’s all they know.

Ross Baker, politicoloog aan de Rutgers Universiteit, is het met Labato eens.

The idea of Chris Christie is much more powerful than the reality of Chris Christie.

Mocht Chris Christie besluiten mee te doen aan de presidentsverkiezingen, dan heeft hij nog het nodige werk te verrichten. De Republikeinse leiders dringen er bij hem op aan om snel te beslissen. Officieel heeft hij in ieder geval nog tot het einde van deze maand om zich in elke staat te laten registreren als kandidaat. <<

One thought on “Wachten op Chris Christie

  1. Pingback: Mitt Romney komt op stoom « ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *