Ook bij de Republikeinen rommelt het

(Speaker of the House) John Boehner is a great guy. (House Majority Leader) Eric Cantor’s a great guy. They’re good folk who have the best for this country. The problem is, they’ve been there too long and they’re afraid to fight for this country.

— Afgevaardigde Joe Wals haalt hard uit naar de leiding van de Republikeinen op een Tea Party-bijeenkomst.

4 thoughts on “Ook bij de Republikeinen rommelt het

 1. Alleen Herman Cain was op die bijeenkomst aanwezig. Hij lijkt nu de enige kanshebber te zijn die op volledige steun van de Tea Party kan rekenen. Dat blijkt ook uit de grote aantallen giften die de campagne van Cain in de afgelopen 10 dagen ontving.

  Walsh zei overigens niets over Jim DeMint.

  • Het is niet zo bizar. Cain en Paul, en in wat mindere mate Santorum, zijn de enige kandidaten die zich niet als een robot gedragen. In het geval van Cain is het meteen duidelijk dat hij volkomen authentiek is. Dat wil men thans graag zien, en het belangrijkste is dat men een presidentskandidaat krijgt die men kan vertrouwen. Dat is bij Cain niet zo moeilijk, want die maakt beslist niet de indruk zijn principes te zullen verkwanselen, en hij heeft bovendien al 65 jaar die principes geleefd.

   Het rommelt al sinds 2008 in de Republikeinse partij. Na de nederlaag van McCain, en als gevolg van de enorme bedragen die via de federale overheid naar een aantal grote bedrijven gingen, drongen gewone conservatieven aan op het vertrek van de neocons en de RINO’s. De Tea Party-beweging was daarvan het gevolg. Perry doet denken aan soort neocon, en hij zal daarom moeite hebben steun van de Tea Party te krijgen. Voor Romney geldt hetzelfde. Meer dan 60% van de conservatieve achterban van de Republikeinse partij sympathiseert met de Tea Party-beweging. Die achterban beslist wie de kandidaat wordt, en meer dan ooit tevoren zullen zij zich daarbij niets gelegen laten liggen aan wat het partij-establishment er van vindt.

   Eisenhower werd president zonder ooit een politieke functie te hebben gehad. Weliswaar was Eisenhower goed op de hoogte van defensie en buitenlands beleid, maar dat kan Cain nog wel inhalen. Een goed economisch plan is nu voor de kandidaat het allerbelangrijkste. Cain heeft als enige een plan. De rest heeft thema’s of zegt dat het huidige beleid niet deugt. Dat laatste mag dan waar zijn, maar dat is niet wat de mensen nu in de eerste plaats willen horen. Echte leiders zeggen wat er moet gebeuren. Een echte leider heeft het niet over wat er allemaal mis is gegaan onder zijn voorganger (zoals Obama altijd doet), maar over wat er moet gebeuren om de zaak weer op gang te brengen.

 2. “die maakt beslist niet de indruk zijn principes te zullen verkwanselen”…

  Is dat zo? Zojuist werd duidelijk dat hij in mei tegen het doden van Awlaki was omdat hij als Amerikaans staatsburger recht had op een rechter. Maar afgelopen weekend schijnt hij gezegd te hebben de liquidatie goed te keuren. Ok, dit is opnieuw weer iets over buitenland beleid. En ik moet eerlijk zeggen dat hij zich er nog wel uit kan praten. Maar hij gaat het lastiger krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *