[TOLLERTON] Er zit muziek in Florida

Van The Roots, onderwerp van mijn vorige column en afkomstig uit Philadelphia, is het maar een kleine stap naar Florida. Daar zijn op 31 januari de volgende primary in de Republikeinse voorverkiezing. Wat voor muziek komt daar nu eigenlijk vandaan?

Betty Wright

Deze maand verscheen in Nederland het album “Betty Wright: the Movie”, het comebackalbum van soulzangeres Betty Wright, begeleid door The Roots. Het album is een ouderwetse funky soulplaat, met moderne gastbijdragen van rappers als Snoop Dogg en Lil’ Wayne. Op dit moment is de plaat te beluisteren op de luisterpalen van Radio 6 en 3voor12. Betty Wright is een van de exponenten van de soul zoals die eind jaren zestig en de jaren zeventig uit Miami kwam. Hoewel ze nooit heeft behoord tot de eredivisie van soulartiesten, zijn enkele van haar nummers wel klassiek geworden. We hebben het dan met name over Clean Up Woman (1972). Kenmerkend voor het werk van Betty Wright en van alle Miami soul uit die periode is de funky inslag en invloeden uit de Caribische muziek. Zie hier een interview met Betty Wright uit 1977, over haar muziek en Miami. Wat een Afro!

Miami Bass

Een genre dat bij uitstek uit Florida kwam is de zogenoemde Miami Bass, oftewel Booty Music. Meest bekende – of beruchte – exponent van Miami Bass is de 2 live Crew. Ook zij waren deze maand in het nieuws, omdat zij weer bij elkaar komen voor een reünietour. Hun werk is van weinig muzikale waarde, maar ze speelden een centrale rol in de discussies eind jaren tachtig en begin jaren negentig over muziekcensuur. Tot aan de Supreme Court is er geprocedeerd over de vraag of de teksten en muziek vanwege hun obsceniteit verboden zou moeten worden, of dat het beroep van de groep op de vrijheid van meningsuiting terecht was. Het verzoek om een verbod werd uiteindelijk afgewezen. Lees hier een juridische analyse van muziekcensuur, met bijzondere aandacht voor deze zaak. Mooie quote uit de uitspraak in deze zaak van het Court of Appeals:

We reject the argument that simply by listening to this musical work, the judge could determine that it had no serious artistic value.

Cuba

De soul van Betty Wright en de Miami Bass zijn bij uitstek exponenten van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Florida. Van veel groter belang voor de Republikeinse voorverkiezingen is echter de Cubaanse gemeenschap, zie hier. In tegenstelling tot de Latijns-Amerikaanse gemeenschap in New York, verantwoordelijk voor de salsa en de boogaloo, heeft de Cubaanse gemeenschap muzikaal gezien weinig van bijzondere waarde voortgebracht. Gloria Estefan, meer hoeft daarover niet gezegd te worden. Ook in de meer traditionele Cubaanse muziek heeft Florida weinig voortgebracht wat zich met bijvoorbeeld de Buena Vista Social Club laat vergelijken.

Moerasgeluiden

En hoe zit het met de blanke onderklasse, altijd belangrijk voor de Republikeinen? (De vele bejaarden in de Sunshine State laten we muzikaal natuurlijk links liggen.) Voor goede muziek moeten we naar het noorden van Florida, dat qua cultuur veel meer bij het zuiden van de VS hoort. Zo is de Southern Rock een uitvinding uit Jacksonville, Florida. Zowel Lynyrd Skynyrd als The Allman Brothers Band zijn opgericht in deze plaats. Een meer moderne varaint – ook afkomstig uit Jacksonville – zijn JJ Grey & Mofro, die een vuige mix maken van southern rock, blues en funk. Swampy! <<

 

Mathijs Tollerton is een politicoloog, oprichter van het radioprogramma Soulfood en muziekfreak avant la lettre. Dit jaar bekijkt hij elke Amerikaanse staat op hun bijdrage in de muziekgeschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *