Strategie GOP lekt uit: val Obama niet aan. Dat is schadelijk voor Republikeinen

 • Yahoo! News schuift per ongeluk aan bij ‘besloten’GOP strategie overleg
 • Ari Fleischer, voormalig perschef Bush Jr. noemt Obama flip-flopper

Door een enorme blunder is een belangrijk onderdeel van de Republikeinse campagnestrategie tegen Barack Obama uitgelekt. Tijdens een conference call van strategen, waarbij ook Yahoo News per ongeluk was uitgenodigd, pleitte onder meer Nicholas Thompson (Tarrance Group) Obama niet persoonlijk aan te vallen, ondanks zijn lage job approval. Belangrijke reden: ‘There’s a lot of people who feel sorry for him.’ Een masale GOP-aanval zou de Republikeinen eerder schaden dan goed doen.

Ook aanwezig bij de teleconferentie was Ari Fleischer, voormalig perschef van George Busch Jr. Hij was niet gelukkig met het advies van Thompson om een passieve strategie te kiezen. Sterker: hij had een lijst onderwerpen samengesteld met alle flip-flops van Obama. Die lijst, stelde hij tijdens de conferentie, kon je aan iedereen slijten. Niet lang nadat de blunder bekend werd (Yahoo! berichtte er gewoon over), stuurde Fleischer zijn lijstje als nog naar de internetprovider. Het leest als een script voor een snel gemonteerde ad. Binnenkort waarschijnlijk in uw theater. Hier Fleischers lijst:

 • Voted against debt limit increase; then supported it raising it.
 • Campaigned against Bush tax cuts; then extended them.
 • Promised to cut deficit in half by the end of his first tem ; then proposed trillion dollar deficits.
 • Vowed unemployment rate would be below 8% if stimulus was passed; it broke 10%.
 • Promised shovel ready jobs; then admitted they weren’t shovel ready.
 • Campaigned against a mandate, then enacted one into law. Said if you like your health plan you can keep it; then threw seniors off Medicare Plus and employers are saying they’ll dump people onto the public exchange.
 • No wonder he reversed is promise to televise health care negotiations live.
 • Indicated Bush violated the Constitution; then carried out warrantless wiretaps, indefinite detentions, secret renditions and kept Gitmo open.
 • Said lobbyists wouldn’t work in the WH; then gave them waivers to work there.
 • Vowed to take public financing for his ’08 campaign; then refused public financing when he realized he could make more money without it.

One thought on “Strategie GOP lekt uit: val Obama niet aan. Dat is schadelijk voor Republikeinen

 1. Het is voor de Republikeinse presidentskandidaat waarschijnlijk het beste zich te profileren als iemand die helemaal niet aan persoonlijke aanvallen doet. Dat creeert een contrast met de Obama-campagne, die immers nauwelijks iets heeft om zich op te beroemen, en daarom wel gedwongen is een negatieve campagne, vol persoonlijke aanvallen, te organiseren. Negatieve campagnes hebben bij presidentsverkiezingen slechts een beperkt effect. Het staat niet erg presidentieel, en de onafhankelijke kiezer ziet graag iemand die partijen bij elkaar kan brengen, een plan voor de toekomst heeft, en het Congres besluiten kan laten nemen. Obama is daarvoor niet de juiste persoon, en Gingrich ook niet. Het is meer een rol voor Romney of Huntsman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *