Gemanipuleerde verkiezingen

Gerrymandering: To divide (a geographic area) into voting districts so as to give unfair advantage to one party in elections. Dat is precies wat er op dit moment gebeurt in de Verenigde Staten. Aan de lopende band worden kiesdistricten opnieuw ingericht. De een noemt het kunst, de ander is er fel op tegen.

Zowel de Democraten als de Republikeinen willen in verkiezingen zoveel mogelijk zetels behalen. Om dat doel te bereiken huren ze, als ze aan de macht zijn, mensen in om kiesdistricten opnieuw in te delen. Het gevolg van al deze nieuwe indelingen is dat de meeste districten altijd of een Democraat, of een Republikein kiezen. Van de 435 kiesdistricten zijn er nog slechts 35 swing districts te noemen. Met als gevolg dat er na geen enkele verkiezing echt iets veranderd in het Huis van Afgevaardigden, waardoor de politieke ontwikkeling tot stilstand is gekomen in de States. Deze week bracht The Daily Show deze praktijk nog maar eens onder de aandacht.

Volgend jaar november zijn de verkiezingen. En ook al denken de kiezers minder negatief over de Democraten dan over de Republikeinen, lijkt het er op dat er – in het Huis van Afgevaardigden in ieder geval – niet veel gaat veranderen. Maar misschien waart de geest van bipartisanship wel door het Huis na de budgetdeal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *