Santorum wint het Zuiden, Romney de kiesmannen, Gingrich 'spoiler'

Er stonden maar 119 kiesmannen op het spel vannacht, toch was de spanning misschien wel hoger dan tijdens Super Tuesday vorige week (toen er ruim vierhonderd delegates te verdelen waren). De voorverkiezingen in de Zuidelijke staten Alabama en Mississippi zouden dan toch eindelijk gaan uitmaken wie deze verkiezingen de kandidaat zou zijn van de sociaal-conservatieve stemmer. De Zuidelijke staten hebben gekozen en kiezen voor Rick Santorum.

Rick Santorum

Santorum won in zowel Alabama als Mississippi. Hij kreeg in deze staten respectievelijk 35 en 33 procent van de stemmen. In beide staten was zijn grootste rivaal Newt Gingrich. De voormalig Speaker kon in Alabama rekenen op bijna dertig procent van de stemmen. In The Magnolia State deed hij het iets beter, daar stemde 32 procent van de kiezers op hem.

De aanwezigheid van Gingrich voorkwam dat Santorum in deze staten de absolute meerderheid behaalde. Als de kandidaat uit Pennsylvania de enige sociaal-conservatieve kandidaat zou zijn geweest, had hij de 84 bound delegates gewonnen die er te verdelen waren. Nu moet hij ze niet alleen delen met Gingrich, maar ook met Romney – die in beide staten nipt achter Gingrich eindigde. In Mississippi won Santorum dertien delegates, terwijl zowel Romney als Gingrich er twaalf bij konden schrijven. In The Heart of Dixie gingen er zestien naar de winnaar en wonnen Gingrich en Romney er respectievelijk twaalf en tien. Met de overwinning in de twee Zuidelijke staten was het een mooie avond voor Santorum, maar de avond had nog veel mooier kunnen zijn.

Mitt Romney

Door de aanwezigheid van Gingrich lijkt het juist een mooie avond te worden voor Mitt Romney. Niet alleen pikte hij toch maar mooi weer ruim twintig kiesmannen op in het Zuiden, hij lijkt ook de delegate count van de avond te winnen. Naast voorverkiezingen in Mississippi en Alabama werd er namelijk ook gekozen in Amerikaans Samoa en Hawaii. De negen kiesmannen van Samoa heeft Big Mitt al in zijn zak. In Hawaii zijn zeventien afgevaardigden te verdelen. Hoewel de stembussen daar op het moment van schrijven nog open zijn, is de verwachting dat deze allemaal naar de voormalig gouverneur van Massachusetts zullen gaan. Tel deze kiesmannen op bij de 23 uit het Zuiden, en Romney wint deze avond bijna vijftig delegates. Dat zijn er meer dan zijn rivaal Santorum. Ook al is het Romney weer niet gelukt om een goed resultaat in een Zuidelijke staat te halen, hij is wel de grote winnaar van de avond.

Newt Gingrich

De voorverkiezingen in het Zuiden leken Gingrich’s laatste kans om nog iets van zijn campagne te maken. In de voorverkiezingen van vannacht heeft hij door zijn deelname precies het tegendeel bereikt van zijn oorspronkelijke doel. Niet alleen heeft hij in geen van beide staten gewonnen, hij heeft door stemmen weg te trekken die anders waarschijnlijk naar Santorum zouden zijn gegaan het ook waarschijnlijker gemaakt dat de door hem zo gehate Mitt Romney de Republikeinse nominatie gaat winnen. Vannacht was Gingrich voor het eerst echt een spoiler.

Toch lijkt hij niet van plan deze rol op te geven. Direct nadat bekend werd dat hij niet als winnaar uit de bus zou komen, sprak hij zijn aanhangers toe.

We will continue to run a people’s campaign. I believe after the primaries are over, that the so-called frontrunner won’t get [to the nomination] and we’ll be in a whole new conversation.

Gingrich houdt dus hoop op een brokered convention en denkt dan wel te kunnen winnen. Santorum ziet echter het gevaar van een spoiler in de race en riep de voormalig Speaker dan ook op om te stoppen.

The time is now for conservatives to pull together. The best chance to win this election is to nominate a conservative to go up against Barack Obama who can take him on on every issue.

Ondertussen is Romney de lachende derde. Zolang er twee sociaal-conservatieve kandidaten in de race zitten die vechten om de stem van conservatief Amerika, zal de voormalig gouverneur van Massachusetts waarschijnlijk niet al teveel problemen hebben met het binnenhalen van de Republikeinse nominatie.

Deze week verplaatst het circus zich naar Puerto Rico. Zondag worden hier 23 kiesmannen verdeeld. De kandidaten kijken echter al verder naar volgende week dinsdag. De voorverkiezingen van Illinois staan dan op het programma. Met bijna zeventig kiesmannen is dit een van de grootste staten. Er zal de komende week dan ook het nodige gebeuren. <<

2 thoughts on “Santorum wint het Zuiden, Romney de kiesmannen, Gingrich 'spoiler'

  1. Pingback: Santorum koopt, maar kan niet tippen aan Romney - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

  2. Pingback: Romney wint Illinois, Santorum nog strijdbaar - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *