Goed en slecht nieuws voor Obama

De week begon zo goed voor Barack Obama. Maandag kwamen Gallup’s nieuwste approval ratings uit. De VS begon langzaam maar zeker weer van hun president te houden. De laatste twee maanden klimt president Obama uit het diepe dal waar hij eind 2011 in zat. Zijn bijna vijftig procent van de Amerikanen vind op het moment dat hij zijn werk goed doet. Daarnaast heeft Obama nog geen vuile handen hoeven maken in de campagne. Wat dat betreft doen de Republikeinse kandidaten het vuile werk voor hem. Al met al goed nieuws, zou je denken.

Independents

De nieuwste peiling van Bloomberg moet de Obama-campagne echter zorgen baren. In de head-to-heads wint Obama het van alle kandidaten, behalve van Mitt Romney. In deze matchup krijgen zowel de huidige president als Big Mitt 47 procent van de stemmen. Wanneer de cijfers nader bekeken worden, wordt het beeld voor de Democraat ook slechter. Zo verslaat Romney de president in de strijd om de onafhankelijke kiezer. Bijna de helft van de independents kiest voor Romney, terwijl Obama het moet doen met iets meer dan veertig procent. Ook als het gaat om de stemmen van de vrouwelijke kiezer moet Obama er nog hard aan trekken. Hier staat hij nog wel voor, maar de vrouwelijke voorsprong als in 2008 is nog ver weg.

Er is ook een heel duidelijk inkomensgat tussen de twee kandidaten. Mitt Romney krijgt de steun van meer dan de helft van de kiezers met een inkomen van meer dan 100 duizend dollar, terwijl ook bijna de helft van de kiezers met een inkomen tussen de 50 duizend en 90 duizend dollar zich achter de voormalig gouverneur van Massachusetts schaart. Dit is bijna de helft van het electoraat. Van de mensen die minder dan een half ton per jaar verdienen steunt meer dan de helft van de mensen de president nog wel.

Economie

Toch is er niet alleen somber nieuws te melden voor Barack Obama in de Bloomberg Poll. Het vertrouwen in de economie stijgt in de VS en daardoor stijgt ook de approval rating van Obama. Ook volgens Bloomberg gaat men de president steeds meer te waarderen. Men gaat zelfs zo ver om te zeggen dat hij langzaam maar zeker het enthousiasme van 2008 weer weet op te wekken. Wanneer de Obama-campagne volledig draait, zullen we pas zien of dit ook waar is. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *