Ron Paul wint aan steun (in Iowa)

Dat hij een trouwe aanhang had wisten we al, maar dat hij zomaar zou kunnen winnen in Iowa is toch een verrassing. Gisteren kwamen twee verschillende peilingen uit Iowa binnen die Ron Paul op de tweede plek zetten, net achter Herman Cain. In de peiling uitgevoerd door Iowa State University in samenwerking met The Gazette en KCRG krijgt Cain bijna vijfentwintig procent van de stemmen. Ron Paul staat daar nog vier procent achter, maar heeft zelf weer een voorsprong van vier procent op Romney. Het is opvallend dat in deze peiling Newt Gingrich – die zich toch de nieuwe front runner mag noemen – in deze peiling nog geen vijf procent van de stemmen krijgt, en daarmee nog achter Rick Perry en Michelle Bachmann staat.

Ook Bloomberg News heeft de stemming in Iowa gepeild. Deze peiling bevestigt min of meer het beeld van de ISU/Gazette/KCRG-peiling. Bloomberg News zet de Texaan eveneens op de tweede plaats, met slechts een procent achterstand op de Herminator. Volgens de Bloomberg-peiling zijn er in Iowa echter vier mannen die de rest op grote achterstand hebben gezet. Romney neemt volgens de derde plek in, terwijl Gingrich de vierde plaats inneemt. De verschillen tussen de top vier zijn zo klein, dat deze ook veroorzaakt kunnen worden door een statische afwijking.

De Iowa caucus heeft een verschil in regelgeving ten opzichte van de andere caucussus en primaries. In Iowa mogen ook independents en Democraten zich op de avond van de caucus laten registreren als Republikein en voor Ron Paul stemmen. Volgens een medewerker van de Iowa Republican Party zal de Texaan hier van profiteren.

Paul will benefit more than other candidates from our registration rules as independents, Libertarians and Democrats can effectively become Republicans for a night and caucus for Paul. Anecdotally, I have encountered more than a few self-described liberals who will caucus for Paul due to his anti-war stance.

Ron Paul bewijst deze campagne hetzelfde als Barack Obama in 2008. Je hoeft niet direct de aandacht van de media te krijgen of hoog staan in de peilingen. Een campagne dat een (kleine) groep volgers weet te enthousiasmeren kan net zo goed werken. <<

2 thoughts on “Ron Paul wint aan steun (in Iowa)

  1. Paul zou dan inderdaad nog best wel eens een rol kunnen spelen. Die aanhangers zijn echt zeer fanatiek. Wel leuk…

    De Polls zijn echt een flipperkast op dit moment. De reden dat deze poll zo negatief voor Gingrich is, is dat deze al wat ouder is (tussen 1-13 Nov), maar pas net is gepubliceerd. De Bloomberg-poll is tussen van tussen 11-13 Nov. De laatste poll is van Rasmussen van 15 nov. De stand was daar weer spectaculair anders: Gingrich 32, Romney 19, Cain 13, Paul 10. Als je van 5 naar 32 gaat in 2 weken is dat wel erg volatiel… De Realclearpolitics gemiddelden zijn nog Cain 20, Romney 18, Gingrich 17, Paul 14. Maar zelfs die vormen nu een verkeerd beeld. Over 2 weken weten we meer, misschien…

  2. Even een andere zeer verrassende poll in New Hampshire: Romney 29, Gingrich 27, Paul 16, Cain 10.

    Hier zat ik eerlijk gezegd al een beetje op te wachten toen ik een paar dagen geleden reageerde en zei dat Gingrich juist aanhang van Romney weghaalt, omdat hij een dubbele identiteit heeft als establishment en Tea Party. De polls toen leken daar op te wijzen, maar niemand schreef of zei daar iets over in de media. Ze zeiden allemaal: Gingrich neemt het van Cain over. Nu blijkt dat Gingrich ook een serieuze bedreiging kan gaan vormen voor Romney in New Hampshire. Dat betekent dat Romney aan de bak moet tegen Gingrich, eerder dan hij denk ik wilde. Bovenal betekent het dat Romney zichtbaarder moet worden. Een erg leuke wending.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *