Romney wint Florida. En nu?

Na de nipte – uiteindelijke – nederlaag in Iowa leek Mitt Romney het even kwijt. Zoals verwacht won hij nog wel ruim de New Hampshire primary, maar de South Carolina primary betekende een ruime nederlaag voor Big Mitt. Uitdager Newt Gingrich had weliswaar veel minder geld, maar bracht wel het momentum van een overwinning in de first-in-the-south primary met zich mee naar Florida. Een barrage van negatieve spotjes en twee zwakke debatten zorgden er echter voor dat Gingrich de big ‘mo’ al snel kwijt was.

De overwinning van Romney in de Sunshine State was erg groot. Met ruim 45 procent van de stemmen had hij meer stemmen dan Gingrich en Santorum samen. Opvallend was ook waar deze stemmen vandaan kwamen. In de eerder voorverkiezingen werd al duidelijk dat zowel Santorum als Gingrich het moesten hebben van kiezers die zichzelf zeer conservatief noemen en – Gingrich meer dan Santorum – van zelfverklaard Tea Party-aanhangers. Uit de exit poll van de New York Times bleek echter dat ook onder deze groepen Romney de grote winnaar was. Met een drukke februarimaand voor de boeg, moeten Santorum en Gingrich dan ook goed nadenken hoe ze verder gaan in de race om de Republikeinse nominatie.

Februari

In totaal houden zeven staten deze maand hun voorverkiezingen. Tussen vier en elf februari zijn de eerste vijf voorverkiezingen. Op vier februari gaat Nevada naar de stembus, Minnesota, Colorada en Missouri stemmen op  op zeven februari en op de elfde kiest men in Maine hun presidentskandidaat. De kandidaten krijgen het druk en zullen keuzes moeten maken hoe en waar zij campagne gaan voeren.

Mitt Romney

Romney heeft de beste organisatie achter zich en het meeste geld. Hij is daardoor de enige kandidaat die een kans maakt in alle vijf eerder genoemde staten. Daarnaast kan de komende maand zijn mormoonse geloof eindelijk een keer in zijn voordeel werken: in Colorado en Nevada wonen veel mormonen. Met het momentum dat hij meeneemt uit Florida lijkt het voor Romney zaak om vooral geen fouten te maken.

Newt Gingrich

De organisatie achter Newt Gingrich is veel minder groot en zijn zakken zijn veel minder diep van die van Mitt Romney. Door dit gebrek aan mankracht is het Gingrich bijvoorbeeld niet gelukt om op het stembiljet te komen in Missouri. Normaal gesproken zou Gingrich zich de komende twee weken vooral richten op Nevada. In deze staat is de Tea Party goed vertegenwoordigd. Het probleem is dat Romney hier een hele sterke organisatie heeft staan, Big Mitt veel geld in deze staat gepompt heeft en een uitstekend verleden heeft in de Silver State; in 2008 kwam hij als winnaar uit deze voorverkiezing. Gingrich kan februari waarschijnlijk het best gebruiken om zijn wonden te likken, zijn organisatie beter op poten te krijgen en zich voor te bereiden op maart. Op zes maart is het namelijk Super Tuesday: twaalf – overwegend zuidelijke – staten gaan dan op dezelfde dag naar de stembus. In februari heeft Gingrich niet veel te winnen, maar op zes maart heeft hij alles te verliezen. Herstellen van deze nederlaag lijkt dan ook het devies.

Rick Santorum

Voor Rick Santorum wordt februari daarentegen wel een belangrijke maand. Na zijn overwinning in de Iowa caucus probeerde hij zich te profileren als de anti-Romney, na de South Carolina primary probeerde Gingrich hetzelfde. Na Gingrich’s pijnlijke nederlaag in Florida, probeerde Santorum direct dat stempel weer terug te pakken. Vlak nadat de uitslag van de Sunshine State bekend werd, stond Santorum verslaggevers te woord.

In Florida, Newt Gingrich had his opportunity. He came out of the state of South Carolina with a big win and a lot of money. And he said, ‘I’m going to be the conservative alternative. I’m going to be the anti-Mitt.’ And it didn’t work.

Santorum wil dus weer de enige anti-Romney worden. Dat zou zomaar eens kunnen lukken. Bijna een week voordat men in Florida ging stemmen, pakte Santorum zijn boeltje en vertrok hij naar Nevada om campagne te voeren. In deze staat zullen Santorum en Gingrich vechten om de steun van de Tea Party-supporter. Daarnaast doet Santorum wel mee aan de voorverkiezingen in Missouri. Deze staat is ook vrij sociaal-conservatief, dus hij heeft een kans om deze staat te winnen. Als hij zijn kaarten goed speelt, kan de komende maand het beeld ontstaan dat Rick Santorum de enige echte anti-Romney is. Als dat gebeurt, staat Gingrich niet alleen op achterstand van Romney, maar ook van Santorum.

In februari zal niemand de Republikeinse nominatie winnen, maar hem misschien wel verliezen. Romney en Santorum zullen hun pijlen op Gingrich richten, de voormalig Speaker zal de komende maand vooral willen overleven. Gelukkig voor hem is het al snel maart. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *