Romney licht een tipje van de sluier op

Mitt Romney werd tijdens het debat van maandagavond aangevallen omdat hij zijn belastingaangifte niet openbaar wil maken. Hij kondigde aan dat alsnog te doen .. maar pas in april. Onder druk wordt echter alles vloeibaar: gisteren lichtte Big Mitt vast een tipje van de sluier op.

Belastingtarief

Het toptarief in loonbelasting in de VS is 35%. Romney, met een geschat vermogen van ongeveer 200 miljoen dollar, heeft de laatste paar jaar aanzienlijk minder betaald.

It’s probably closer to the 15 percent rate than anything, because my last 10 years, I’ve — my income comes overwhelmingly from investments made in the past, rather than ordinary income, or rather than earned annual income.

Toch is het niet alleen dividend en rente waar de voormalig gouverneur van Massachusetts van moet leven.

I get a little bit of income from my book but I gave that all away. And then I get speakers’ fees from time to time but not very much.

Het kleine beetje aan speakers’ fees waar Romney het over heeft, is voor de gewone Amerikaan toch een heel aardig bedrag. Vorig jaar haalde hij hier ruim driehonderduizend dollar mee op. Het is niet de eerste keer dat Romney de waarde van geld voor de gewone burger niet helemaal juist in wist te schatten. Begin december stelde hij in een debat zonder blikken of blozen een weddenschap voor 10 duizend dollar voor aan Rick Perry.

Mitt Romney flat tax

Na het horen van Romney’s belastingtarief ging Newt Gingrich direct in de aanval. In het nieuwe belastingstelsel van de voormalig Speaker is er namelijk sprake van een vlaktaks van vijftien procent. Gingrich rekende direct op de steun van zijn tegenstander en stelde zelfs voor zijn belastingplan een andere naam te geven.

I’m thrilled at the idea that Mitt, I assume this afternoon will endorse my flat tax proposal and have every American pay it the way he paid. [..] I think we ought to rename our flat tax, we have a 15 percent flat tax, so this would be the ‘Mitt Romney flat tax,’ all Americans would pay the rate Mitt Romney paid, I think it’s terrific.

Traditie

Tijdens de dagelijkse persbriefing werd aan Jay Carney, persvoorlichter van het Witte Huis, gevraagd wat zij ervan vonden dat Romney zijn belastingaangifte niet vrij wil geven. Carney gaf, heel neutraal, aan dat het sinds 1968 traditie is dat alle presidentskandidaten deze gegevens openbaar maken. Daarna kwam echter een heel vileine sneer aan Romney’s adres.

We think it’s a good tradition. It was a tradition that was initiated by then-presidential candidate George Romney back in 1968.

Romney wordt door de andere kandidaten op dit moment gebruikt als boksbal. Zijn onkreukbare pantser loopt op die manier langzaam maar zeker wat krasjes op. Volgens de peilingen is er voor Romney nog niets aan de hand, maar zaterdag is nog ver en als het even tegenzit is een voorsprong van acht procent zo verdwenen. <<

2 thoughts on “Romney licht een tipje van de sluier op

  1. “I’m thrilled at the idea that Mitt, I assume this afternoon will endorse my flat tax proposal and have every American pay it the way he paid.”

    Die 15% betaalt Romney op vermogenswinsten. Er is een zeer goede reden dat die 15% lager is dan het hoogste tarief van de federale inkomstenbelastingen. Het gaat hier om risico-dragend kapitaal dat men bij verkeerde investeringen ook kan verliezen. Het is ook het kapitaal dat werd en wordt gebruikt om bijvoorbeeld startende high-tech-bedrijven als Google en Facebook te financieren. Dat valt slecht te vergelijken met inkomen uit arbeid. Bovendien, wanneer die 15% sterk zou worden verhoogd, zullen investeerders hun kapitaal gewoon buiten de U.S. gaan investeren.

    Bovenstaande is echter al te ingewikkeld voor sound bites bestaande uit vijf woorden. Romney zal hier nog problemen mee krijgen. De eerlijke en oprechte belastingbetaler Obama betaalde namelijk federale inkomstenbelasting volgens het allerhoogste tarief, terwijl de halve fraudeur Romney in staat was via slinkse constructies slechts 15% te betalen. Dit zal zo ongeveer het propagandaverhaal van de campagne worden.

  2. Pingback: De Cayman-connectie - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *