Rick Santorum moet (bijna) overgeven van John F. Kennedy

Rick Santorum is katholiek. John F. Kennedy was katholiek. Rick Santorum is Republikein. John F. Kennedy was dat niet. Hij was Democraat. Hij stak in 1960 een speech af voor verzamelde dominees waarin hij de scheiding tussen staat en kerk ‘absoluut’ noemde. Hij moest wel, want Kennedy was katholiek in een protestants land. Een land dat haar raison d’etre vond in de ontkenning van een hoger gezag dan het gezonde verstand van een volk. Dus speechte Kennedy een wig tussen religie en staat. Amerika was geen paaps nog protestants land. Hij dreef politiek en protestantisme uiteen en legde de basis voor zijn presidentschap.

Santorum moest van die speech bijna overgeven. Dat beweerde hij overigens al in oktober vorig jaar. Nu hij (bijna) bovenaan staat in de peilingen, komen langzamerhand de lijken uit zijn kast. De pers is op zoek naar uitlatingen die een tijd geleden irrelevant waren, maar nu, in het licht van zijn kansen de nominatie binnen te slepen, dat wel zijn. En relevant is Santorums uitspraak van vorig jaar zeker, want het is Kennedy’s ‘absolute scheiding van kerk en staat’ waarvan hij buikpijn krijgt. Santorum wil die wig weer uit het debat halen. Hij wil, zelfverzekerd, kerk en staat weer op elkaar binden.

“I don’t believe in an America where the separation of church and state is absolute. The idea that the church can have no influence or no involvement in the operation of the state is absolutely antithetical to the objectives and vision of our country.”

Als presentator Stephanopoulos (ABC) aan hem vraagt of Santorum moet overgeven van die scheiding, antwoordt de nominatie-kandidaat:

“Well, yes, absolutely. To say that people of faith have no role in the public square? You bet that makes you throw up. What kind of country do we live that says only people of non-faith can come into the public square and make their case? That makes me throw up.”

Voor de liefhebber, de prachtige speech van John F. Kennedy (zie video). Vrij vertaald zijn punchline aan het eind: “Als veertig miljoen mensen hun recht verkozen te worden tot president verliezen op het moment zij als katholiek of willekeurig welk ander geloof worden gedoopt, dan verliezen niet alleen zij, maar dan verliest de hele natie.” Die speech staat nu plots weer hoog op de politieke agenda door Santorums misselijkheid in oktober vorig jaar en zijn uitspraken vandaag bij ABC. Een speech waar Romney – mormoon – zijn voordeel mee kan doen. Want zijn geloof ligt bij een groot deel van de christelijk-conservatieve achterban van de Republikeinse Partij niet lekker.

One thought on “Rick Santorum moet (bijna) overgeven van John F. Kennedy

  1. Pingback: Rick Santorum moet bijna overgeven van John F. Kennedy | VerkiezingenVS.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *