Quinnipiac peilt Democratisch drama – Clinton ‘verliest’, Christie ‘wint’

Voor het eerst heeft Hillary Clinton een ‘probleem’ in haar ‘strijd’ om het ‘presidentschap’. Ondanks alle voorbehouden staat Christ Christie voor in de peilingen.

Twee peilingen van Quinnipiac University moeten Democraten de stuipen op het lijf jagen – in de eerste ‘wint’ Chris Christie voor het eerst een peiling van Hillary Clinton (met 43 tegen 42 procent van de ondervraagden), in de tweede zegt 41-38 procent van de Amerikanen een Republikein te verkiezen boven een Democraat. De laatste cijfers komen voort uit een enquête naar de job approval van Obama.

Obama krijgt nog wel de handen op elkaar voor de bestrijding van het terrorisme (50-41 procent). Maar voor de economie (37-59 procent), gezondheidszorg (34-62 procent) en buitenlands beleid (42-49 procent) is het huilen met de pet op. De voorman van de Democraten staat er slecht op; zijn tweede termijn dreigt historisch laag te eindigen.

En voor het eerst krijgt Clinton geduchte tegenstand in een peiling die nu al vraagt naar de voorkeuren voor 2016. Op de vraag wie de stem krijgt van de ondervraagden, Clinton of Christie, noemden 43 procent van de ondervraagden de gouverneur van New Jersey. Clinton leidt nog wel over de andere Republikeinse ‘kandidaten’ Rand Paul (49-40 procent), Ted Cruz (51-36 procent) en Paul Ryan (49-40 procent).

De ‘winst’ van Christie (allemaal ont-zet-tend virtueel, zoals dat dan heet) is nog virtueler als ook de diverse gremia in het electoraat worden meegewogen. Daaruit blijkt dat Clinton nog altijd nummer 1 is bij Democraten, vrouwen, zwarten en Hispanic-kiezers.

Mannen, Republikeinen (uiteraard) en Onafhankelijke kiezers kiezen voor Christie. De strijd is nog niet gestreden, sterker: de strijd is nog helemaal niet begonnen. Maar duidelijk is dat het voor Clinton geen walk over wordt en voor Christie niet per se een onmogelijke opgaaf. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *