[POLLING] Romney slaat (eindelijk) een gat

Nog voor het debat van gisteren presenteerde Gallup de cijfers van hun nieuwste opiniepeiling. In die peiling werd het beeld dat zich al langere tijd leek af te tekenen bevestigd. Mitt Romney blijft de front runner, maar weet eindelijk afstand te nemen van zijn concurrentie.

Voorsprong

Al sinds men deze campagne begon te peilen is Mitt Romney front runner, een positie die hij tot voor kort regelmatig moest delen met een willekeurige kandidaat. Geen moment kon Romney zijn concurrenten op grote achterstand zetten. Nadat hij de Iowa caucus (nipt) won en de New Hampshire primary op zijn naam wist te schrijven, bleek al uit peilingen dat hij nu ook voor de sociaal-conservatieve Republikeinen een acceptabele kandidaat was. Een (bijna) consensus onder de conservatieve leiders om achter Rick Santorum te gaan staan heeft hier weinig aan weten te veranderen.

De voorsprong van Big Mitt op zijn tegenstanders is hierdoor erg groot geworden. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou bijna veertig procent van de Republikeinen op Romney stemmen. De enige die deze campagne een dergelijke voorsprong heeft weten te nemen, is Newt Gingrich. Door aanvallen van de verschillende Super PAC’s verdween deze voorsprong echter als sneeuw voor de zon.

Mitt Romney zal met veel plezier kijken naar de rest van het veld. Zijn grootste tegenstanders – Santorum en Gingrich – nemen het tegen elkaar op voor de gunst van de sociaal-conservatieve kiezer, maar hebben samen minder steun dan Romney in zijn eentje. Ron Paul staat vlak achter dit duo. Rick Perry – die na zijn teleurstellende resultaat in Iowa openlijk speculeerde over het einde van zijn campagne – moet het doen met een magere vijf procent van de kiezers. Deze peiling is gehouden in de periode tot 15 januari. Het vertrek van Jon Hunstman is in deze peiling dus nog niet meegenomen.

South Carolina

De peiling van Gallup geeft het nationale beeld weer. Als je kijkt naar de voorspelling voor de South Carolina primary is de voorsprong van Romney een stuk minder groot. In the Palmetto State heeft Big Mitt een voorsprong van bijna acht procent op Gingrich. Zowel Santorum als Paul staan daar weer ongeveer vijf procent achter. In Iowa wist Santorum een gat van meer dan vijftien punten in ruim een week te dichten. Met nog vier dagen voor de primary, geeft een voorsprong van acht procent in deze verkiezingen dan ook geen zekerheid. <<

2 thoughts on “[POLLING] Romney slaat (eindelijk) een gat

  1. Men zal zich waarschijnlijk uiteindelijk wel achter Romney scharen. De Tea Party en de mainstream conservatives conservatives hebben na het vertrek van Cain en Bachmann geen eigen kandidaat meer. Die groepen stemmen liever niet op de etatist Santorum, en Gingrich & Perry hebben hun vertrouwen niet. Paul komt wegens zijn standpunten op het vlak van buitenland beleid voor hen niet in aanmerking. Dan blijft Romney over. Romney heeft een aantal zeer positieve eigenschappen, maar een conservatieve kern en een charismatische uitstraling maken daar helaas geen deel van uit. Hij is echter een prima manager en hij kan goed met anderen samenwerken. Vooral dat laatste is na vier jaar partijpolitiek van Obama erg belangrijk. Verder is Romney, op het dienstplichtprobleem na (hij ging niet naar Vietnam), ook een respectabele man, waar waarschijnlijk weinig op aan te merken valt.

    Romney deed het niet zo goed bij het debat van gisterenavond. Hij lijkt moeite hebben bij het pareren van aanvallen. Romney doet het beter wanneer hij ongestoord toespraken kan geven of wanneer hij door een journalist wordt ondervraagd, maar met zijn huidige debattechnieken zal hij in de problemen komen tegen Obama.

  2. Pingback: Rick Santorum: "Romney is Obama" - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *