Onder Barack Obama stijgt de armoede

Elke tien jaar moet Amerika een census houden. Aan de hand van de uitkomsten van deze volkstelling worden de verschillende congressional districts, kiesmannen en de hoogte van subsidies voor programma’s van de federale overheid bepaalt. Gisteren kwamen de resultaten van de census van 2010 uit. Uit het onderzoek bleek dat het aantal Amerikanen dat onder de armoedegrens leeft sinds 2007 weer stijgt. Op het moment leven meer Amerikanen dan ooit onder de armoedegrens: 46,2 miljoen. Dit komt neer op een percentage van 15,1 procent. Sinds 1993 is het percentage arme Amerikanen niet meer zo hoog geweest.

Het zijn vooral de jongeren die het moeten ontgelden. Er is geen werk, jongeren hebben geen geld en moeten noodgedwongen intrekken bij oudere familieleden. Doordat zij kunnen rekenen op steun van hun familie, leeft slechts 8 procent van deze jongeren in armoede. Als deze steun weg zou vallen, zou de helft van deze jongeren als arm bestempeld worden.

Maar ook de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. In tien jaar tijd is het gemiddelde inkomen met ruim 7 procent gedaald. Volgens Sheldon Danziger, armoede expert aan de Universiteit van Michigan, is het ..

.. a lost decade for the middle class.

De stijgende armoede is volgens Forbes Magazine de schuld van president Obama en voorzitter van de FED Ben Bernanke. Het monetaire beleid van dit duo is volgens verslaggever Mike Ozanian de reden dat de waarde van de dollar in de laatste tien jaar met 31 procent is gedaald.

Lang niet iedereen is het eens met Forbes. Drie weken geleden bleek uit een peiling dat 51 procent van de Amerikanen George W. Bush verantwoordelijk houdt voor de slechte economie. Daarnaast lijkt Barack Obama met zijn American Jobs Act te winnen aan vertrouwen. Uit een peiling van Gallup bleek dat 45 procent van de Amerikanen voor deze wet is, terwijl 32 procent hoopt dat deze wet niet aangenomen wordt. Het belangrijkste nieuws uit deze peiling is echter dat 44 procent van de indepents – de mensen die in november 2012 de doorslag geven – deze wet steunen, terwijl slechts 26 procent deze wet afwijst.

Als Obama zijn plan door het congres weet te loodsen – of het congres kan wegzetten als ruziënde kinderen – kan hij in ieder geval werken aan vertrouwen bij de bevolking. Met een approval rating van slechts 40 procent en 46,2 miljoen arme Amerikanen zal hij nog hard aan de bak moeten. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *