Nou … ehh … doe dan Mitt Romney maar

Trend: Newt Gingrich's Positive Intensity Scores

Hij was ten dode opgeschreven: zijn staf liep weg, het uitgavenpatroon van zijn vrouw was opening krant en de Republikeinse achterban vond hem niet al te aardig. Newt Gingrich was klaar met zijn campagne toen hij in juli dit jaar rock bottom raakte En ziedaar: een wederopstanding. Zijn positiviteitsscore is weer in de dubbele cijfers, hij maakt het Herman Cain moeilijk en lijkt weer wind in de rug te hebben.

Toch zien de meeste Republikeinen eerder Romney winnen dan Gingrich. En met afstand ook: 45 procent denkt dat Mitt met de nominatie aan de haal gaat. Herman Cain staat met 13 procent op de tweede, Rick Perry met 9 procent op de derde plaats. Gingrich nestelt zich met 4 procent in het midden van het veld. Gallup vroeg aan de mensen wie zij denken de nominatie binnensleept ongeacht wie zij zouden willen dat er gaat winnen. Als ondervraagden daar wel rekening mee mogen houden, zien de cijfers er heel anders uit.

Expectation for Who Will Win the 2012 Republican Presidential Nomination, Based on Candidate Preference, November 2011 results

Ook daar staat Romney fier aan kop. Hij wint zelfs sympathie onder de Cain-aanhangers en, verwachten commentatoren, zou ook het meeste baat hebben bij een geïmplodeerde campagne van de voormalige pizzabaas. Rick Perry, van wie iedereen zo langzamerhand afscheid neemt, scoort verrassend goed onder de aanhang van Bachmann, Gingrich, Paul, Santorum of Huntsman.

De vraag is of dat genoeg is. Om te winnen is er maar één man te verslaan: Mitt Romney. Maar echt geliefd is hij niet. Van alle Republikeinen die hem herkennen, krijgt maar 17 procent het echt heel warm van de man. Daarmee moet hij vijf kandidaten voor zich laten. Waaronder twee die niet eens meedoen: Sarah Palin en Rudy Giuliani.

3 thoughts on “Nou … ehh … doe dan Mitt Romney maar

  1. Dit zijn natuurlijk een beetje indirecte gegevens. De laatste poll van CBS is echter heel opmerkelijk… Hieraan staat Cain op 18, Gingrich op 15, Romney op 15 (Perry op 8). Ook uit andere polls blijkt dat Romney juist achteruit gaat. Dat is vreemd, want bij het stijgen en dalen van Bachmann, Perry en Cain bleef Romney altijd op zo’n 20-25 %. Zou het zo kunnen zijn dat Gingrich ook een beetje de achterban van Romney aanspreekt, omdat hij meer een gevestigde republikein is met een paar gematigde opvattingen?

  2. Dit is een interessant grafiek van alle Polls van de afgelopen 6 weken. Wat ik opmerkelijk vindt is dat alleen Gingrich in de lift zit. Terwijl Romney het hardst daalt.
    Gingrich begon zijn groei rond 16/10, terwijl Romney zijn daling begon rond 16/10. Cains daling begint pas bij 23/10. Het lijkt inderdaad te bevestigen dat Gingrich steun wegneemt bij Romney… En aangezien Gingrich ook gezien wordt als een goed alternatief voor Cain, geeft hem dat een groot voordeel. We moeten maar even afwachten wat er in NH gaat gebeuren met de polls. Zal Gingrich ook daar gaan stijgen ten koste van Romney?

    http://fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/2011/11/11/the-gingrich-surge-has-come/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *