Newts exit

Normaliter heb je een overlijdensbericht klaarstaan. Voor het geval dat. Wij hadden het al geschreven. Vandaar dat we door het definitieve besluit om ermee te stoppen, vandaag door Newt Gingrich genomen, niet zijn verrast. Toch is het een klein drama dat de voormalige Speaker de strijdbijl begraaft. Zoals Timothy Stanley schreef, in zijn commentaar voor CNN; zonder Newt zou de nominatiestrijd niet om aan te zien zijn. In de Amerikaanse televisiedemocratie waar drama en personae nu eenmaal de boventoon voeren, is die scherpe en retorische aantrekkelijkheid geen verkeerde eigenschap. Het bracht Newt niet ver en nu zitten de Amerikanen opgezadeld met Mitt:

Having Mitt Romney at your cocktail party is the social equivalent of two people not turning up.

Nu is Gingrichs afscheid zoiets als het ontslag van een kabinet dat door de koningin nog even op zak wordt gehouden. Het is voorbij, maar nog niet definitief. Nu is Newt weg, zeker. Maar Newt was al eens teruggekomen. Hij was onder democratische alleenheerschappij (Clinton) de aanvoerder van het Republikeinse smaldeel. Hij was de man die zijn huwelijken aan elkaar reeg en er mee wegkwam. Hij verwoordt de woede van veel rechtse Amerikanen tegen die onfatsoenlijke, linkse media. En hij maakte het Romney moeilijk met zijn ongekend sterke debattechniek. Hij was ook de enige hoogleraar in het gehele gezelschap – inclusief Obama. En nu stopt-ie ermee.

Wat hij wel, en Santorum niet doet, is zijn woord houden. Beide preekten over de eenheid binnen de Republikeinse Partij. Ze zouden de gelederen sluiten. Belangrijker dan de onderlinge verschillen, was de overeenkomstige wens om Obama te weren uit het Witte Huis. Santorum weigert echter het leiderschap van Romney te erkennen. Hij steunt de voormalige gouverneur niet. Zo staat de deur voor interne kritiek, die vaak zoveel harder aankomt dan externe kritiek, op een kier. Gingrich doet dat niet. Hij wijst Romney aan als de eerste onder gelijken. Hoewel: Gingrich stond nooit op gelijke voet met Romney. Hij won overtuigend. Of verloor erg hard. Dat laatste is de reden ermee op te houden. Doodzonde. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *