Mitts VP – wie?

Tegenstand is er niet meer – dus zoeken we naarstig naar de vice-president van Mitt Romney.

Idealiter is Romneys VP een complementaire kandidaat. Liefst een vrouw (Romney scoort beroerd onder deze helft van Amerika); puur in de (Republikeinse) leer (Mitt ‘De Windvaan’ Romney kan wel wat ideologisch fundamentalisme gebruiken) en in staat zich in te leven in de noden van de doorsnee Amerikaan (dus zonder autolift in het vierde huis van twintig miljoen). Volgens CNN rollen er dan een paar kandidaten uit de hoge hoed. We zetten ze op een rij, zonder een voorkeur of de geschiktheid te suggereren.

Kelly Ayotte, Senator, New Hampshire (43). Rechts, veel politieke ervaring in onder meer de Senaatscommissie voor Defensie en het Amerikaanse MKB. Ze haalde in haar strijd voor de Senaatszetel zestig procent van de stemmen binnen. Is dus een electorale magneet. In haar eigen biografie omschrijft ze zichzelf zo: ‘As Attorney General, Kelly worked with law enforcement officials statewide to protect New Hampshire citizens – helping to distinguish the state as the safest state in the nation.’ Ze komt van publieke scholen (aansluiting met de doorsnee Amerikaan), maar studeerde aan Penn State – verschil moet er zijn.

Mary Fallin, Gouverneur Oklahoma (57). In 2010 won Fallin het gouverneurschap. En daarmee heeft ze het, naar eigen zeggen, druk genoeg. Ze komt uit de horeca (managementfunctie van een grote keten hotels) en werd in 1990 gekozen in het staatsparlement. Daar bouwde ze een naam op als vertegenwoordiger van (wederom) het MKB. En: ze schreef geschiedenis. In haar gouvernementele biografie lezen we: ‘In 1994, Fallin would first make history by becoming the first woman and first Republican to be elected lieutenant governor of Oklahoma, an office she would hold for 12 years.’ Een probleem: ze wil niet.

Nikki Haley, Gouverneur South Carolina (40). Rechts en een vroege bewonderaar van Romney. Ja, ook toen Romney zich nog wekelijks versprak en steeds door een nieuwe ster van de troon werd gestoten. Een believer, zou je kunnen zeggen. Fiscaal conservatief, behaalde in haar eerste verkiezing in 2004 maar liefst 83 procent van de stemmen. Een electorale machine. En een verhaal. ‘Nikki’s first job was keeping the books for her family’s clothing store – at the age of 13.’ Studeerde accountancy en keerde na die studie terug om het bedrijf van haar ouders om te bouwen tot een miljoenenimperium. Ook zij heeft een groot probleem: ze wil evenmin.

Susana Martinez, Gouverneur New Mexico (52). Vrouw, Latino en gouverneur van een swing state. Heel veel beter komen ze niet. Haar agenda in 2010, toen ze zelf de strijd om het gouverneurschap aanging? ‘… cut wasteful spending, lower taxes to create more jobs, end “pay-to-play” practices and other corruption in government and fight to reform education.’ Kijk, ook inhoudelijk sluit deze conservatief naadloos aan bij Romneys droom om met het verlagen van belastingen banen te scheppen. Ook zij was District Attorney – tough on law. En ook zij heeft er geen zin an.

Condoleezza Rice, voormalig minister van BuZa, 57.  ‘I think we should go another direction and find somebody who really wants to be in elected office. How many ways can I say it? Not me.’ Veruit de populairste in een poll naar VP’s – populairder dan Santorum dus. Maar ja, ze wil niet. Nee, echt niet! Ook niet als we het heel vriendelijk vragen? Nee! Niet dus. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *