Newt Gingrich: "Ik ben niet perfect, maar wel conservatiever dan Romney"

Anybody who is honest about it knows that no person except Christ has ever been perfect. I don’t claim to be the perfect candidate. I just claim to be a lot more conservative than Mitt Romney, and a lot more electable than anybody else.

— Dit weekend kreeg Newt Gingrich de endorsement van The Union Leader, een invloedrijke krant in New Hampshire. Mitt Romney – die heel veel campagne heeft gevoerd in de Granite State, een vakantiehuis in de staat heeft staan en een grote voorsprong in de peilingen heeft op zijn tegenstanders – kreeg in hetzelfde hoofdredactionele commentaar nog even een trap na.

We don’t back candidates based on popularity polls or big-shot backers. We look for conservatives of courage and conviction who are independent-minded, grounded in their core beliefs about this nation and its people, and best equipped for the job.

Ondanks de grote voorsprong in de peilingen van Romney lijkt de race, door de steun van The Union Leader voor Gingrich, weer helemaal open. Deze endorsement heeft Newt Gingrich in ieder geval het vertrouwen gegeven zich als het conservatieve alternatief voor Big Mitt te presenteren.

We think there has to be a solid conservative alternative to Mitt Romney, and I think I’m the one candidate who can bring together national security, economic conservatives and social conservatives in order to make sure we have a conservative nominee.

Tot nu toe hoefde Romney deze campagne alleen maar geen fouten te maken. Nieuwe front runners kwamen en gingen, maar mister Goodhair bleef. Nu heeft hij te maken met een kandidaat met jarenlange ervaring in de landelijke politiek. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de voormalig Speaker dezelfde beginnersfouten maakt als Rick Perry en Herman Cain. Mocht Gingrich gaffes en persoonlijke problemen buiten het nieuws weten te houden of goed weten op te lossen, zou Romney zomaar eens een echte tegenstander hebben gevonden. <<

5 thoughts on “Newt Gingrich: "Ik ben niet perfect, maar wel conservatiever dan Romney"

 1. Misschien is Gingrich nu conservatiever dan Romney, maar dat voordeel weegt niet op tegen alle nadelen die aan de kandidaat Gingrich kleven. Gingrich is een onaangename man met een lange geschiedenis van misstappen. In het propaganda-offensief van de linkse media (NYT, WP, CNN, MSNBC, e.d.) zullen die zaken straks maximaal worden uitgespeeld. Die media hebben ten aanzien van President Obama slechts weinig waarop men trots kan zijn, en dus zal men het vooral zoeken in de harde persoonlijke aanval. Wij zullen in 2012 een enorm smerige campagne zien. Gingrich is wegens zijn verleden ongeschikt voor zo’n campagne. Romney mag dan wel een flip-flopper zijn, maar hij is wel een fatsoenlijke en respectabele man die zich staande zal weten houden in het geweld van de linkse agitatiepropaganda. We moeten Romney als kandidaat hebben, niet Gingrich. Romney is vrijwel vlekkeloos, terwijl Gingrich is veel te veel affaires verwikkeld is geweest.

 2. Dat is inderdaad wel een beetje de keuze. Of een echt conservatief met grote ideeen die soms ook wel pragmatisch is geweest en fouten heeft gemaakt; of een redelijk alternatief, een manager die niet zeer onconservatief is, maar ook niet heel conservatief.

  Maar ja, Volgens mij kan je niet twijfelen aan Gingrich cv op conservatief gebied. Hij is altijd in het centrum van de conservatieve beweging in Amerika geweest. In de jaren 80 met Reagen, in de Jaren 90 in het Huis en met het Contract met Amerika. En in de jaren 00 heeft hij in talloze boeken en films de conservatieve idealen van Amerika verdedigt, en is hij actief geweest in al die conservatieve denktanks, zoals de AEI.

  Zelf wordt ik meer enthousiast van Gingrich dan van Romney. En ik denk dat dit een belangrijke rol zal spelen. Men wil dat de conservatieve idealen en ideeen verkondigt worden. Ik denk dat Gingrich daarmee meer kans maakt dan Romney. In het bijzonder omdat hij in het verleden heeft getoond tegelijkertijd te kunnen vechten en samen te werken met democraten, en ook nog eens veel meer kennis en ervaring heeft (Obama niet!). en dat hij ook gematigde standpunten heeft. Zijn affaires zijn eigenlijk allemaal oud nieuws en best wel wat overdreven. Niettemin heeft Peter gelijk dat hij er duidelijk meer heeft dan Romney… Gingrich is in elk geval al beter dan Herman Cain, Bachmann, etc.

  • Gingrich zal worden afgemaakt door de New York Times, Washington Post, CNN, CBS, MSNBC en een hele reeks linkse blogs (Huffington Post, Slate, e.d.). Het complete verleden van Gingrich zal minitieus worden onderzocht, en daarin zijn vele sappige affaires te vinden: echtscheidingen, maitresses, consulting voor Freddie Mac, disciplinaire maatregelen wegens belastingfraude, lobbywerk, en nog veel meer.

   Bij Sarah Palin verzon de pers destijds de lasterlijke aantijgingen, maar bij Gingrich zullen die aanvallen grotendeels op waarheid berusten. Aan het geval van Sarah Palin hebben we kunnen zien dat de linkse haatpers via persoonlijke aanvallen iemand compleet onverkiesbaar kan maken, niet omdat de persoon incompetent is of iets verkeerds had gedaan, maar louter vanwege afkeer van conservatieve standpunten. In tegenstelling to Palin is er bij Gingrich echter sprake van een serie goed gedocumenteerde misstappen, en de linkse pers hoeft er verder maar weinig bij te verzinnen.

   Gingrich is een uitstekend politicus, maar hij heeft zeer waarschijnlijk een karakterdefect. Iemand die al aan zijn derde huwlijk bezig is, is voor sociaal-conservatieven ook al niet acceptabel. Wijzen naar Clinton e.d. helpt niet, want conservatieven willen zelf niet volgens de maatstaven van liberals worden beoordeeld. Zij hanteren andere, strengere criteria, en Gingrich voldoet daar beslist niet aan.

   Obama en Romney kunnen als rolmodel functioneren. Zij hebben stabiele huwlijken en een harmonieuze gezinnen. Gingrich is alleen goed voorbeeld van een slimme en zeer tactisch denkende politicus, maar beslist geen rolmodel. Dat laatste wil het Amerikaanse volk echter wel. Men wil iemand waarmee men zich kan identificeren, en dat is iemand die erin is geslaagd een gezinsleven op te bouwen dat men zelf ook heeft of zou willen hebben. Dat soort identificatie was een van de belangrijkste aspecten van de aantrekkingskracht van Sarah Palin. Men zag in haar iemand die op hen leek–niet alles was bij haar perfect, maar ze probeerde het wel en schaamde zich niet voor onregelmatigheden in haar gezinsleven. Wat zou je op dat gebied over Gingrich moeten denken? Natuurlijk zijn mannen die ook wel een 20 jaar jongere maitresse zouden willen hebben, maar dat blijft iets waarop men zich doorgaans niet laat voorstaan. Als de Republikeinse achterban voor Gingrich kiest, verdient Obama de herverkiezing.

 3. Het is toch opmerkelijk dat Van der Plaats en zijn club in Iowa Gingrich nog steeds niet van de shortlist hebben gehaald voor een endorsement, terwijl zij Cain, Paul en Romney er wel vanaf hebben gehaald! Ik heb niet het idee dat die affaires het meest belangrijk zijn op dit moment, zeker niet in de general election. Dat betekent dat Gingrich in het rijtje Perry, Bachmann en Santorum staat bij de social conservatives.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *