Mitt Romney & Herman Cain leiden, Huntsman gelooft er nog in

Gisteren werden de resultaten van de laatste Washington Post – ABC News poll gepubliceerd. Ondanks de gaffes en de beschuldigingen van seksuele intimidatie blijft Herman Cain het goed doen in de peilingen. Samen met Mitt Romney heeft Cain de andere kandidaten op grote achterstand gezet.

Een sterk optreden van Rick Perry tijdens zijn laatste debat heeft zijn vrije val in de peilingen niet weten te stoppen. Sterker nog, de gouverneur van Texas voelt de hete adem van Newt Gingrich in zijn nek. Gezien de nek-aan-nek race tussen Romney en Cain en de grote achterstand van Perry op de front runners is het opvallend dat Big Mitt zijn pijlen nog steeds richt op Rick Perry, terwijl hij geen woorden vuil maakt aan de Hermanator. Vorige week stuurde de Romney-campagne een persbericht rond met de titel “Rick Perry: Wrong for Iowa”, die deze week werd gevolgd door “Rick Perry’s tough week”. In dit bericht gaat Ryan Williams, woordvoerder van Mitt Romney, vol op het orgel over het flip-floppen van de Texaan.

On issues from tax policy to Social Security to immigration, Governor Perry showed this week why his message is not resonating. He has proposed a tax increase for millions of American households, lifted President Obama’s exact words in mocking a border fence, and tossed aside his pledge to stand by ‘every word’ in his book. As Rick Perry gets more desperate, it is increasingly clear that he will say and do anything to get elected.

Jon Huntsman

Met de beschuldiging van flip-floppen aan het adres van Perry gaat Romney voorbij aan het feit dat dit ook een probleem van hem is. Vooral Jon Hunstman grijpt elke kans aan om het electoraat op de inconsistenties van de voormalig gouverneur van Massachusetts te wijzen. Vorige week lieten we al een spotje van Huntsman over dit onderwerp zien. Daar zijn in de tussentijd twee video’s bij gekomen. In een van de spotjes is in een split screen een windvaan te zien die elke keer als Romney terugkomt op eerdere uitspraken draait in de wind.

Huntsman gelooft nog steeds in een overwinning in New Hampshire, ondanks dat zijn steun (nationaal) zo is afgenomen dat zijn lijn niet meer zichtbaar is in de nieuwste peilingen. De voormalig gouverneur van Utah gaat zo hard achter Romney aan omdat hij ervan uit gaat dat het in New Hampshire een two person race wordt tussen hem wordt. Om die reden is het ..

.. important to compare and contrast at this point. It is important to talk about flip-flops on life, flip-flops on guns, flip-flops on taxes, flip-flops on health care reform.

Ondanks zijn woorden vol zelfvertrouwen lijkt het onwaarschijnlijk dat Huntsman van grote invloed zal zijn in de voorverkiezingen. Met een goed resultaat in New Hampshire zou hij wel een spoiler worden voor Mitt Romney. <<

4 thoughts on “Mitt Romney & Herman Cain leiden, Huntsman gelooft er nog in

 1. Romney valt Cain niet aan in de hoop dat hij via overwinningen in de staten aan de oost- en westkust, en in enkele staten in de midwest, de nominatie zal behalen. Hij zal Cain, die in de zuidelijke staten zal winnen, dan vermoedelijk vragen als vice-president. Wellicht is Romney’s uitgangspunt dat Cain met zijn versprekingen en gebrek aan praktische politieke kennis voor zijn eigen nederlaag zal zorgen, en daarbij geen hulp van Romney nodig heeft.

  Romney heeft bij een overwinning een conservatief als kandidaat voor het vice-presidentschap nodig om de conservatieve achterban en de TEA Party naar de stembus te krijgen. Bij een duo als Romney-Huntsman of Romney-Perry zullen die vaak niet gaan stemmen, of ze brengen hun stem uit op een write-in candidate (Cain, Paul) of op de kandidaten van de Constitution Party en de Libertarian Party.

  Obama koos vier jaar geleden Biden, omdat die wegens zijn jarenlange ervaring Obama’s eigen gebrek aan ervaring kon compenseren. Romney heeft voor de balans een standvastige conservatief nodig. Dat zou eventueel Marco Rubio of Condoleezza Rice kunnen zijn, maar Cain ligt veel meer voor de hand. De conservatieven en de TEA Party houden van Herman Cain, en dat zal met Cains huidige affaires niet veel minder worden. Cain wordt, in tegenstelling tot Perry, ook zeer sympathiek gevonden. Aanvallen van Cain op Romney zullen om die reden slecht vallen bij de achterban. Romney mag dan opportunistisch zijn en te vaak van mening veranderen, maar hij is wel fatsoenlijk. Laag-bij-de-grondse aanvallen als van Perry zijn Romney’s stijl niet, en zulke aanvallen passen tevens slecht bij zijn imago van staatsman en kandidaat-president. Met het duo Romney-Cain kan ik wel vrede hebben. Huntsman in combinatie met een conservatief is voor mij ook acceptabel. Als Perry wint, zal ik op de kandidaat van de Libertarian Party stemmen.

 2. Romney heeft duidelijk nog steeds last van dat glazen plafond.

  Perry is wel heel positief uitgevallen in deze poll (en Cain lager). Niettemin kan ik mij niet voorstellen dat Perry nog een kans maakt. Hij is echt aangeschoten wild. Elke dag verwacht ik eigenlijk dat zijn mensen hem in de steek laten…. ik hoop niet dat hij het tot Iowa gaat halen, maar wie weet.

  Cain heeft ook duidelijk een plafond bereikt. Veel mensen zijn enthousiast voor hem, maar maken zich toch zorgen of hij werkelijk klaar is voor het Witte Huis. Het is heel goed mogelijk dat kiezers nu in enthousiasme voor Cain staan, maar uiteindelijk toch voor een ervaren kandidaat kiezen. Elke week komen er meer vlekjes op Cain’s kandidatuur.

  Veel Cain-kiezers schijnen daarom ook Gingrich als tweede keus te hebben. Gingrich en Cain hebben ook de enige stijgende lijn in de polls. Gingrich neemt in populariteit toe. Hij komt heel positief over; hij heeft de inhoud en de ervaring. maar is ook wat eigenzinnig. Bij Gingrich zou ik me afvragen of hij wel goed zou luisteren naar adviseurs en niet koppig blijft volharden in een doodlopende weg (bij Cain zou ik juist bang zijn dat hij een speeltje wordt van zijn adviseurs, zeker bij buitenlandbeleid).

  De kleinere kandidaten die zich alleen op Iowa of NH richten (Santorum, Bachmann, Huntsman) vormen eigenlijk alleen de horzels die de andere kandidaten stevig aan de tand voelen. Santorum heeft dat werk erg goed gedaan bij alle kandidaten. Na Iowa zullen die afvallen.

  • Gingrich is eigenlijk verreweg de beste kandidaat, maar hij heeft het probleem dat de achterban niet iemand wil met zijn persoonlijkheid en levensloop. Giuliani had destijds een identiek probleem. Ze zullen hem hooguit als vice-president tolereren, maar Gingrich zal nooit president kunnen worden. Gingrich overhandigde een vorige echtgenote tijdens een kankerbehandeling echtscheidingspapieren en hield er maitresses op na. Men wil dat de president een monogaam rolmodel is, gelukkig getrouwd met de eerste echtgenoot/echtgenote, met welopgevoede kinderen. Bij Obama en Romney is dat het geval, bij Gingrich beslist niet. Men vertrouwt de functie van president niet toe aan iemand die niet in staat is gebleken een stabiel gezin op te bouwen.

   Obama is enorm belangrijk geweest als rolmodel, in het bijzonder voor de zwarte bevolking. Men zag in hem een vader die zijn verantwoordelijkheid nam en voor een harmonieus gezin zorgde. Talloze zwarten meldden zich na Obama’s verkiezing aan bij avondstudies e.d., omdat ze nu duidelijk zagen dat men via studie, hard werken en een stabiel gezin de absolute top konden bereiken. Dat is heel goed voor het land geweest. Ook latinos en de witte bevolking, die ook te vaak met een-ouder-gezinnen hebben te maken, hebben in Obama een uitstekend voorbeeld. Obama is niet voor niets zo populair bij vrouwen. Gingrich, daarentegen, wekt uitsluitend lachsalvo’s op wanneer hij over het belang van een harmonieuze gezinnen spreekt.

 3. Pingback: [ElectionDeskUSA weekoverzicht] Seksuele intimidatie « vanderlubben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *