Mitt Romney en Fox News zijn geen vrienden meer

_

Mitt Romney is boos. Dinsdag schoof hij aan bij het programma Special Report van Bret Baier. Een onderdeel van dit programma is het segment Center Seat, waarbij Republikeinse kandidaten een-op-een met Baier gaan zitten voor een interview. Romney, die toch al zo min mogelijk met de pers praat, kreeg het onverwacht moeilijk in dit interview.

Over het algemeen zijn de interviews bij Fox News thuiswedstrijden voor de Republikeinse kandidaten. Eerder gasten bij Center Seat waren Herman Cain en Rick Perry en zelfs zij kwamen er zonder kleerscheuren van af. Bret Baier had zich voor Romney echter voorgenomen om kritisch te zijn, iets waar Big Mitt duidelijk niet op gerekend had. Na weer een kritische vraag reageerde Mitt Romney dan ook een beetje uit het lood geslagen.

This is an unusual interview.

Na afloop van het interview liet de voormalig gouverneur van Massachusetts wel weten wat hij van het interview vond. Bret Baier vertelde dit verhaal bij de O’Reilly Factor op Fox News.

I think Governor Romney didn’t like the way the interview went. He thought it was overly aggressive [..] and that some of the questions were uncalled for.

De kritische toon van dit interview – of het gebrek aan de kritische noot bij andere Republikeinse kandidaten – is tekenend voor de houding van de conservatieve kiezer en pers ten opzichte van Mitt Romney. Ondanks dat Romney al sinds het begin een van de front runners is, de enige die stabiel staat in de peilingen en een presidentiële uitstraling heeft, is men nog steeds op zoek naar een goede kandidaat die niet Mitt Romney is.

Mr. Goodhair kwam niet goed uit de verf in dit interview. Hij is de front runner. Hij moet er tegen kunnen al zijn uitspraken onder een vergrootglas komen te liggen en de vragen strenger worden. Door weinig interviews te geven en weinig voor de pers beschikbaar te zijn, leert zowel de pers als het volk hem niet goed kennen. Op het moment dat hij dan voor de camera verschijnt, moet zijn optreden ook foutloos zijn. Misschien dat dit optreden zorgt dat we binnenkort meer van Romney zien dan strikt geregisseerde optredens. <<

6 thoughts on “Mitt Romney en Fox News zijn geen vrienden meer

 1. Als Romney zich door politieke vrienden wil laten interviewen, moet hij dat in een van de conservatieve commentaarshows van FNC laten doen. Sean Hannity is daarvoor de aangewezen persoon. Hannity komt er openlijk voor uit dat hij een ‘Reagan Conservative’ is, en is vrijwel altijd bereid ruimte te maken voor campagne voerende Republikeinen. Gingrich deed dat, Bachmann was vaste gast, en Hannity’s vriend Herman Cain deed het vele malen.

  Het wordt echter anders wanneer men zich laat interviewen door iemand van een FNC-nieuwsprogramma. Dan zit men niet bij politieke vrienden of commentatoren, maar bij journalisten die moeilijke vragen stellen. Baier is een goede en fatsoenlijke journalist, die z’n werk deed. Romney moet gewoon met betere antwoorden komen. Zijn standpunt over abortus is in de loop der tijden blijkbaar veranderd, en dat zou hij moeten uitleggen. Voor zijn periode als Gouverneur in Massachusetts hoeft hij zich beslist niet te schamen. Een slogan als “betaalbare gezondheidszorg voor iedereen, maar geen Obamacare” zou goed passen bij Romney. De meeste onafhankelijke kiezers hebben daar ook wel oren naar. Romney moet zich niet in de verdediging laten dringen, maar een positieve wending aan zaken uit zijn politieke verleden geven. Hij was immers geen dictator van de staat Massachusetts, en deed niet meer dan wat hij als hoofd van de uitvoerende macht geacht werd te doen.

  “Over het algemeen zijn de interviews bij Fox News thuiswedstrijden voor de Republikeinse kandidaten.”

  Dat hangt van het programma af. Het moge waar zijn voor de commentaarshow van bijvoorbeeld Hannity, maar het is beslist niet waar voor de nieuwsprogramma’s van FNC. Die behoren tot de beste van het land, en uit verschillende onderzoeken blijkt dat FNC-nieuws de minste politieke bias heeft. Het Amerikaanse volk heeft dat ook in de gaten, want FNC is de enige nieuwszender met een gezonde groei. FNC lijkt daarin op de Wall Street Journal en USA Today, twee Amerikaanse kranten met gezonde oplagestijgingen. De linkse tv-kanalen (CBS, de NBCs, CNN, e.d.) hebben daarentegen te maken met sterk dalende kijkeraantallen, en een linkse krant als de New York Times heeft enorme bedragen (tegen 16% rente) moeten lenen van een Mexicaanse telefoonmiljardair om te kunnen overleven. Hoe zou dat toch komen? Uit de gang van zaken bij FNC, WSJ en USAT blijkt dat er nog steeds een gezonde markt is voor nieuws. Waar men echter steeds minder in is geinteresseerd is een medium waarin journalisten hun politieke agenda kunnen botvieren.

 2. Even ter info. Romney weigerde juist plaats te nemen in de Center Seat om een uur lang mensen als Charles Krauthammer (NRO), Steve Hayes (Weekly Standard), Kristen Powers (The Hill). Dit individuele interview was dus al wat geladen.
  En de interviews bij FOX zijn absoluut geen vanzelfsprekende thuiswedstrijden. Toen Gingrich bij de All-Star Penal zat, vond ik ze niet bijzonder vriendelijk. Alle ‘garbage’ kwam langs, van zijn affaires tot Pelosi-ad, etc. en kritisch ook.

  Verder is het inderdaad geheel afhankelijk van de persoon.
  Het meest kritisch blijft toch O’Reilly (Hoewel een voorkeur heeft voor Romney). Heb je het interview van O’Reilly met Perry gezien laatst. Ik had echt medelijden met Perry. O’Reilly was zo direct en hard, maar wel fair. De meeste kandidaten proberen volgens mij liever bij Hannity en Van Susteren te zitten dan bij O’Reilly. O’Reilly zou tegen Romney gezegd hebben: “why are you so agitated by a question…”
  Van Susteren is het meest bevooroordeeld voor Cain (haar echtgenoot werkt voor Cain) en Bachmann. Baier komt mij redelijk onafhankelijk over.

  • Greta Van Susteren is haar leven lang al Democraat. Zij is echter een goede televisiepersoonlijkheid, integer en fatsoenlijk. Het is niet voor niets dat alleen Greta van Susteren bij Sarah Palin thuis programma’s kan maken. Dat is een kwestie van vertrouwen. Men weet dat Van Susteren daar geen misbruik van zal maken. Juan Williams is ook zo iemand.

   O’Reilly stelt iedereen harde vragen. Alleen bij interviews met President Obama is hij wat voorzichtiger. O’Reilly noemt zich traditionalist en hecht aan traditionele Amerikaanse waarden. Hij is m.i. het beste voorbeeld van fair & balanced in de categorie politiek commentaar, maar men moet hem geen onzinantwoorden geven. Als men dat wel doet, wordt men door hem aangepakt.

  • FNC heeft een redelijk aantal Democratische commentatoren in dienst, o.a. Kirsten Powers, Juan Williams, Greta Van Susteren, Lanny Davis, Geraldo Rivera, Alicia Acuna, Alan Colmes, Evan Bayh, Bob Beckel, Pat Caddell, Marc Lamont Hill (socialist), en Doug Schoen. Van Susteren, Colmes en Rivera hebben eigen programma’s. Bij de journalisten en de nieuwspresentatoren is het vaak niet bekend, omdat goede journalisten zich niet wensen te associeren, maar Shepard Smith van het middagnieuws komt openlijk voor zijn Democratische gezindheid uit. FNC heeft ook het hoogste percentage vrouwelijke, zwarte en islamitische televisiepersoonlijkheden. Zo heeft geen enkel kanaal iemand als Harris Faulkner [http://www.harrisfaulkner.com/] als anchor woman tijdens prime time in dienst. FNC is echter ook het enige kabelkanaal waar het conservatieve geluid wordt gehoord, en dat zit de rest nogal dwars, vooral omdat FNC zo succescol is en bij alle overige kanalen kijkers weghaalt.

 3. Pingback: Fox maakt het goed en laat Mitt leeglopen « ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *