Mitt Romney buit fouten Rick Santorum uit

Vorige maand was het Romney die gaffe na gaffe maakte. Gisteren was het de beurt aan Rick Santorum om een dag in het verdomhoekje te zitten. Na een onfortuinlijke uitspraak was de kandidaat uit Pennsylvania de hele dag bezig zichzelf te verbeteren. Alleen ook daar ging hij de fout mee in.

Economie

Tijdens zijn eerste campagnebijeenkomst van de dag zei Rick Santorum dat “the issue in this race is not the economy“. Een dergelijke uitspraak verdient natuurlijk enige uitleg. Volgens Santorum is het echte onderwerp juist dat de overheid de burgers hun vrijheid afneemt waardoor de economie verslechtert. In de context is er niets mis met deze uitspraak. Het probleem met het doen van dergelijke boude uitspraken, is dat ze heel makkelijk uit de context gehaald kunnen worden. Santorum leek zich dit direct te beseffen en probeerde zijn fout te herstellen tijdens zijn tweede campagnebijeenkomst.

In Moline was er damage control echter geen sprake. Santorum gaf tijdens deze campaign rally zelfs aan dat het hem niet uitmaakt wat het werkloosheidscijfer doet. Natuurlijk moet ook deze uitspraak weer in de juiste context gezet worden. Het werkloosheidscijfer maakt hem niet uit omdat zijn “campaign doesn’t hinge on unemployment rates and growth rates. There’s something more foundational that’s going on here“. Dat is allemaal goed en aardig, maar hieronder kan je zien hoe de campagneteams van zijn tegenstander deze uitspraken zullen gebruiken.

_

Met deze uitspraak begon aan Santorum een poging om Mitt Romney weg te zetten als een nep-conservatief – of misschien zelfs Democraat. “You have one nominee that says he wants to run the economy. What kind of conservative says he wants the president to run the economy? What kind of conservative says, ‘I’m the guy because of my economic experience, that can create jobs. I don’t know, we conservatives generally think that government doesn’t create jobs.” Deze uitleg zal alleen nooit iemand zien in een campaign ad. Zijn eerste uitspraak waarschijnlijk wel.

Mitt Romney

Met deze uitglijders speelt Santorum zijn tegenstander alleen maar in de kaart. Vrijdag kwam er een campaign ad van Romney uit waarin Santorum weggezet werd als een economisch lichtgewicht.

_

Met onhandige uitspraken over de economie en werkgelegenheid maakt Santorum zich zoals gezegd kwetsbaar voor aanvallen. De eerste klap kwam van Mitt Romney. Tijdens een town hall meeting aan de Bradford University gaf Big Mitt direct aan dat de werkgelegenheid voor hem wel uitmaakt. “I am concerned about the people that are out of work. One of the people who is running also for the Republican nomination today said that he doesn’t care about the unemployment rate, that does bother me. I do care about the unemployment rate. It does bother me.

Uit analyses van het stemgedrag van de kiezer, blijkt dat in de voorverkiezingen die tot nu toe gehouden zijn dat de economie voor veel mensen het belangrijkste onderwerp is deze verkiezingen. Uit dezelfde analyses blijkt ook dat deze mensen voornamelijk op Mitt Romney stemmen. Onhandige uitspraken over de economie en werkgelegenheid helpen Santorum niet de stem te winnen van deze groep mensen.

Vannacht staat de voorverkiezing in Illinois op het programma. Wil de sociaal-conservatief de druk echt op Romney houden, moet hij eigenlijk de winst pakken in The Prairie State. Als we de peilingen mogen geloven, gaat dat een lastig verhaal worden. Op meer dan een goed resultaat mag Santorum eigenlijk niet hopen. En dan maar hopen dat Romney niet de meerderheid van de delegates weet te winnen. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *