Lehman Brothers all over again voor Barack Obama?

RNC calls on Obama to return Corzine contributions

De man links op de foto is gisteren zijn bedrijf kwijtgeraakt. So what!?, hoor ik u denken. De man deed zaken op Wall Street, zijn bedrijf heette MF Global en hij heeft zijn cliënten moeten vertellen dat ze hun geld kwijt zijn: waarschijnlijk anderhalf miljard dollar. Commentatoren en analisten zijn hard aan de slag om te bepalen of dit faillissement ‘systeemrisico’s’ in zich draagt (denk in scenario’s a la Lehman Brothers, 2008) of een ordinaire ‘jammer-maar-u-bent-uw-durfkapitaal-kwijt’-zaakje is. De FBI doet onderzoek. De man rechts heet Barack Obama, de man links Jon Corzine.

De Republikeinse Nationale Conventie (RNC) heeft Barack Obama nu gevraagd om de half miljoen die Corzine voor de huidige president bij elkaar heeft geharkt, terug te geven. Corzine (en zijn medewerkers) zijn groot fan van Obama. Probleem bij MF Global: er mist 600 miljoen in de boeken van het bedrijf. De Demcoraten hebben beloofd het bedrag terug te zullen geven als er onverkwikkelijkheden uit het FBI-onderzoek zouden komen. Dat gaat de RNC niet ver genoeg. Zij willen nu boter bij de vis.

Logisch – Corzine is voormalig Democratisch gouverneur (New Jersey) en gedoodverfde opvolger van Timothy Geitner – de huidige minister van Financiën die wilde opstappen maar in het licht van de economische crisis is blijven zitten. Corzine is niet zomaar een fondsenwerver voor Obama, maar maakte volgens vele een grote kans deel uit te maken van de tweede ambtstermijn van de president. Die kans is na het faillissement van zijn handelskantoor nihil, zo niet uitgesloten. Het maakt de Republikeinen niets uit. In hun ogen is Corzine een boef (want FBI-onderzoek) en die boef wordt nu stevig op Obama’s rug gebonden. de vraag is hoe Obama hem er daar weer van af gaat krijgen. <<

One thought on “Lehman Brothers all over again voor Barack Obama?

  1. Pingback: [ElectionDeskUSA weekoverzicht] Seksuele intimidatie « vanderlubben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *