Lange campagne niet per se gunstig voor Obama

We hebben het al meer dan eens geschreven: een lange Republikeinse nominatie-campagne is alleen maar gunstig voor Obama. Maar klopt die redenering? Zelfs Karl Rove lijkt daar nu in te geloven. Volgens de strateeg zijn de afgelopen weken de ergste in maanden geweest. Hij vertelde Fox News: “I think, overall, you’d have to say that the scales have moved from the long process being a positive to being a negative.” De kandidaten rijgen elkaar publiekelijk aan het mes. Obama hoeft alleen maar achterover te leunen.

Terecht merkt Rove op dat Obama geen garen spint bij het straatgevecht om de nominatie. Gallup vroeg het: “Suppose the presidential election were held today. If Barack Obama were the Democratic Party’s candidate and former Massachusetts governor Mitt Romney were the Republican Party’s candidate, who would you vote for Barack Obama, the Democrat or Mitt Romney, the Republican?” En de uitkomst is slecht voor de zittende president:

Hoe kan dat?

Stel dat Rove gelijk heeft en de Republikeinen zich op het dieptepunt van hun campagne bevinden, hoe is het gebrek aan Obama’s succes dan te verklaren? Zijn campagne is nog niet begonnen, zegt u? Volgens sommigen begon die al in augustus vorig jaar, Obama kondigde zelf al in april zijn herverkiezing aan en begon toen al met zijn campagne. En die is de afgelopen maanden wel minder zichtbaar, maar daarmee nog niet afwezig geweest. Het is dus oppassen voor Democraten zich rijk te rekenen met het Republikeinse gerollebol over straat. Soms is de wens de vader van de gedachte die door cijfers bruut worden verstoord. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *