[DEBAT] Romney wint, Santorum in de verdediging

Woensdag was in Mesa, Arizona het twintigste debat tussen de vier overgebleven kandidaten. Een belangrijk debat – het was een laatste directe treffen gedurende de primaries. Vanaf vandaag is het in één streep naar de conventie op 27 augustus in Tampa, Florida. Kandidaten hebben het debat dan ook aangegrepen om elkaar nog eens de nieren te proeven. Een rondje langs de velden in vier take aways:

1 > Mitt Romney heeft gewonnen. Romney kreeg steun van een luidruchtige groep aanhangers die hem regelmatig toejuichten en Santorum uitjouwden. De lang verwachtte en noodzakelijk knock out kwam er niet. Romney stuntelde zich door het debat dat Santorum voor hem veilig stelde. Romneys optreden werd vooral door dat van Rick bepaald. Romney is winnaar by default – er was gisteren niemand die het hem moeilijk kon maken. En, gelukkig voor hem, hijzelf ook niet.

2 > Newt Gingrich is gisteren boven de overige kandidaten gaan staan -zijn presidentiële benadering van de campagne heeft hem geen windeieren gelegd. Hij kwam ouderwets goed uit de verf, aldus Politico. De vraag is of dat komt door het goede, maar niet spectaculaire optreden van Romney, het dramatische optreden van Santorum en de afwezigheid van Paul. Heeft Gingrich op eigen kracht de tweestrijd tussen Mitt en Rick opengebroken of komt dit debat net te laat?

3 > Santorum, leader of the pack, heeft geen genadeslag weten toe te brengen. Volgens TPM heeft hij op vijf punten gefaald: de earmarks, Santorums steun aan pro-choice Arlen Specter in 2004 (tegenkandidaat Pat Toomey was pro-life), zijn stem voor Planned Parenthood (“I think I was making it clear that while I have a personal moral objection to it, even though I personally don’t support it, that I voted for bills that included it.”), en alles wat misging in de Senaat is de schuld van George W. Bush – hij vroeg de GOP dingen te doen waar Santorum niet achter kon staan. Ten slotte Santorums aanval op anti-conceptie onder tieners. Waar de partij de rijen gesloten hield om het onderwerp onder de deksel te houden, trok Santorum die er gisteren in het debat van af: “What we’re seeing is a problem in our culture with respect the children being raised by children, children being raised out of wedlock, and the impact on society economically, the impact on society with respect to drug use and a host of other things, when children have children. And so, yes, I was talking about these very serious issues.”

4 > Volgens FactCheck.org hebben alle kandidaten zich gisteren weer een aantal keer vergaloppeerd. Santorum noemde Paul de kampioen earmarking van het Congres. Dat is niet waar. Vervolgens overdreef Santorum zijn afkeer tegen belastingen. Naar eigen zeggen was hij van alle Congresleden het meest fiscaal conservatief. Klopt ook niet. Romney beweerde gisteren dat hij als gouverneur van Massachusetts ziekenhuizen niet heeft verplicht moring-after-pil voor te schrijven aan slachtoffers van verkrachting. Gingrich beweerde van wel en hij heeft gelijk. Romney beweerde in een interview met de Boston Globe: “My personal view, in my heart of hearts, is that people who are subject to rape should have the option of having emergency contraception or emergency contraception information.” <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *