Immigratie splijt Amerikanen

De kandidaten steggelen wat met hun visie over immigratie, we meldden het al eerder. Logisch, want de Amerikaanse bevolking is langs partijlijnen hopeloos verdeeld over het vraagstuk. Een overgrote meerderheid Republikeinen wil strenger toezicht en de grenzen (pot)dicht. Democraten willen de route naar Amerikaans burgerschap openhouden, blijkt uit een opiniepeiling van de Pew Research Center.

Ook ten aanzien van in-state tuition zijn Amerikanen langs partijlijnen verdeeld: Democraten vinden dat illegale immigranten die tot publiek onderwijs zijn toegelaten er wel recht op hebben, Republikeinen vinden van niet (48 om 46 procent). Die verschillen zijn groter tussen Latino-Democraten en oudere Republikeinen.

Gingrich en Romney weten niet genoeg te hebben aan hun Republikeinse achterban alleen. Ze zullen over hun zuil heen moeten springen om Obama te kunnen verslaan. En dat is in een sterk gepolariseerde samenleving als Amerika nu een moeilijke opgave. Het immigratie-dossier is daarvan een prachtig voorbeeld in het klein. Newt en Mitt moeten hun tanden laten zien zonder zich nu al te vervreemden van gematigder Republikeinen, jongeren en onafhankelijke kiezers. En die zijn helder: de grenzen moeten dicht, maar wie binnnen is, verdient coulance. Een zeer genuanceerd standpunt in een zeer complexe verkiezingsstrijd. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *