Herman Cain verlost GOP niet van dilemma – beste kandidaat voor de partij of voor het presidentschap?

Herman Cain: 37 procent. Mitt Romney: 27 procent. Dat kreeg de Universiteit van Iowa als antwoord in een poll naar de vraag welke kandidaat op een stem van de ondervraagden kon rekenen als er nu primaries caucus werden gehouden. Nooit eerder liep de voorsprong van Cain in de dubbele cijfers. Nooit eerder bleek dat onder die aanhangers een hele grote groep ondervraagden zit die zich heel sterk met de GOP identificeren.

Van alle Cain aanhangers zegt ruim 43 procent zich sterk met de GOP te identificeren, 30 procent doet dat gewoon en bijna 40 procent weet niet of ze zich met de partij identificeren. In alle categorieën scoort Romney beduidend lager: 24 procent van zijn aanhangers identificeert zich sterk met de partij, ruim 31 procent gewoon en ruim 26 procent weet het niet. Daarmee zadelt Herman Cain de Republikeinse Partij met hetzelfde probleem op als Rick Perry (die in het onderzoek van de Universiteit van Iowa weer verder wegzakt): Cain is de kandidaat voor de GOP, Romney is de kandidaat voor het presidentschap. En de primary caucus in Iowa dwingt de GOP te kiezen. <<

3 thoughts on “Herman Cain verlost GOP niet van dilemma – beste kandidaat voor de partij of voor het presidentschap?

  1. Er is geen primary in Iowa. Daar zijn daar caucuses. De eerste primary is in New Hampshire. De caucuses in Iowa zijn bovendien gesloten caucuses: aan de Democratische caucus kunnen alleen geregistreerde Democraten meedoen, en aan de Republikeinse caucus alleen geregistreerde Republikeinen. Wat niet-Republikeinen in Iowa van Cain of Romney vinden, doet dus weinig ter zake. De primary in New Hampshire is interessanter, omdat die gedeeltelijk open is. Ook onafhankelijke kiezers kunnen daar een stem uitbrengen voor de Republikeinse kandidaat. Geregistreerde Democraten kunnen dat echter niet. Dat laatste is wel mogelijk in bijvoorbeeld Michigan, waar geregistreerde Democraten in 2008 onder het motto ‘Democrats for Romney’ werden opgeroepen hun stem bij de Republikeinse voorverkiezingen, en niet bij de Democratische, uit te brengen. Men dacht toen bij de Democraten dat Romney de minst kansrijke kandidaat was, en wilde om die reden graag aan zijn nominatie bijdragen.

    Cain zal waarschijnlijk de caucuses in Iowa winnen. De meeste Republikeinen in Iowa zijn sociale conservatieven of aanhangers van de TEA Party, en stemmen dus op Cain. Romney zal waarschijnlijk winnen in New Hampshire, en Cain weer in South Carolina. Cain heeft in de meeste zuidelijke staten zo’n 10% voorsprong op Romney, maar het is de vraag wat er in belangrijke staten als Florida en Texas zal gebeuren. Ook is het lastig te voorspellen hoe het in de midwest zal aflopen. Cain moet maar dagelijks naar videos van Joe Biden kijken, zodat hij leert hoe het niet moet, en louter onschadelijke one-liners over controversiele onderwerpen produceert.

  2. Pingback: ElectionDeskUSA weekoverzicht | vanderlubben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *