Gingrich & Romney zijn het eens: "De Amerikaanse ambassadeur in België moet worden ontslagen!"

De Amerikaanse ambassadeur in België heeft een probleem. Dit weekend sprak Howard Gutman op een conferentie tegen anti-semitisme. Hij maakt onderscheid tussen twee vormen van anti-semitisme: klassieke vooroordelen en woede om het uitblijven van een oplossing voor het Israelisch-Palestijnse conflict. Het is deze laatste vorm waar de Republikeinse kandidaten zich zo over opwinden. Gutman omschreef die vorm van anti-semitisme als volgt.

Throughout Europe, there is significant anger and resentment and, yes, perhaps sometimes hatred and indeed sometimes and all too growing intimidation and violence directed at Jews generally as a result of the continuing tensions between Israel and the Palestinian territories and other Arab neighbors in the Middle East.

Die opmerking schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. De organisatie Children of Jewis Holocaust Survivors nam in een persbericht gelijk afstand. In september bleek al dat de joodse kiezers vonden dat president Obama de schuld van het Israelisch-Palestijnse conflict vooral bij Israël legt. De CJHS gaat bij monde van Doris Wise Montrose door op deze gevoelens.

Apparently the Obama administration has found something new to blame on Israel. Whether it’s Palestinian terrorism or Iran’s nuclear program, there seem to be an endless list of problems caused by the tiny Jewish State.

Ze krijgt bijval van de twee alfa mannetjes van de Republikeinse presidentskandidaten. Newt Gingrich riep zaterdag middels een tweet om het ontslag van Gutman. Zondag sloot Romney zich bij deze oproep aan

President Obama must fire his ambassador to Belgium for rationalizing and downplaying anti-Semitism and linking it to Israeli policy toward the Palestinians.

Ondertussen is ambassadeur Gutman druk bezig met damage controll.

I strongly condemn anti-Semitism in all its forms. I deeply regret if my comments were taken the wrong way. My own personal history and that of my family is testimony to the salience of this issue and my continued commitment to combating anti-Semitism.

Elke kandidaat moet – als het gaat op buitenlands beleid – Israël volmondig steunen. Als er al twijfel onder de Amerikanen is of de president wel de grootste vriend van Israël is, kan hij zulke uitglijders van zijn diplomaten niet gebruiken. Deze zaak zou weleens een staartje kunnen krijgen voor de man in Brussel. <<

4 thoughts on “Gingrich & Romney zijn het eens: "De Amerikaanse ambassadeur in België moet worden ontslagen!"

  1. Gutman kan zich distancieren van die uit Europa overgewaaide anti-semitische onzin, maar het is de vraag of dit hem nog kan helpen. De progressieve beweging in West-Europa verpakt z’n anti-semitisme tegenwoordig vooral in ‘anti-zionisme’. De Europese islamieten en de traditionele katholieke antisemieten (Van Agt c.s.) sluiten zich daar broederlijk bij aan. In de U.S. is dat allemaal veel minder, en het gaat wat ver Gutman van antisemitisme, en dus van zelfhaat, te beschuldigen, maar President Obama zou hem maar beter kunnen vervangen. Elke kandidaat moet Israel steunen. Wij Amerikanen zijn zionisten. En zoals Premier Netanyahu zei: “het gaat hen uiteindelijk niet om de kleine satan, Israel, maar om de grote satan, de Verenigde Staten”.

  2. Gutman is meer dan alleen een ambassadeur. Hij is een van de belangrijke fondsenwervers van Obama. Dat maakt het nog lastiger voor Obama…. vergeet niet dat dit op hetzelfde moment komt dat Panetta Israel ook al de schuld gaf van hun gebrek aan populariteit in arabische staten.

    • Jij vermoedt dat er meer achter deze opmerking zit? We duiken er in. Het is de tweede fondsenverwerver die Obama in korte tijd verliest. Eerder ging Wall Street bankier Jon Corzine al door de mangel. Interessante ontwikkeling!

      • Fondsenwervers en politieke vrienden krijgen vaak ambassadeursposten in landen die minder belangrijk worden geacht. Paul Bremer, die in 1983 door Reagan tot ambassadeur in Den Haag werd benoemd, was een echte carrierediplomaat. Nadien heeft Nederland niet meer zo’n gekwalificeerde ambassadeur gehad, maar vaak mensen als Cynthia Schneider, een politieke vriend van President Clinton, die naar Nederland mocht omdat ze zo geinteresseerd was in Rembrandt en Vermeer. Gutman is ook zo iemand. Hij is geen carrierediplomaat, maar iemand die louter wegens zijn politieke vrienden een aantal jaren ambassadeur mag zijn in een land maar keuze. Daar heeft echter bepaalde risico’s. Een echte diplomaat zou nooit de dingen hebben gezegd waarmee Gutman in het nieuws kwam. Obama zal Gutman niet terugtrekken omdat ambassadeursposten in probleemloze landen als Belgie en Nederland niet erg belangrijk worden gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *