Gingrich jaagt op Romney in South Carolina

Newt Gingrich lijkt zijn tweede adem te hebben gevonden. Na een sterk optreden in het debat maandag, stijgt de Gingrich weer in de peilingen. Volgens de nieuwste peiling door ORC in opdracht van Time Magazine en CNN is gestegen naar de tweede plaats met ruim twintig procent van de stemmen. Romney staat nog tien procent voor op de voormalig Speaker. Twee weken geleden was Romney’s voorsprong op Gingrich nog bijna twintig procent. Rick Santorum, de man die de Iowa caucus misschien toch gewonnen heeft, staat op de derde plaats met een achterstand van zeven procent op Gingrich.

Gingrich vs. Romney

_

Na de aanvallen van de pro-Romney Super PAC in Iowa zijn deze verkiezingen voor Gingrich persoonlijk geworden. In South Carolina gaat hij vol in de aanval op Romney. Zijn nieuwste aanval komt in de vorm van een folder die inwoners van the Palmetto State in hun brievenbus vonden. Vorige week ging een campaign ad van Gingrich in première waarin de sociaal-conservatieve standpunten van Mitt Romney nogmaals in twijfel werden getrokken. Deze ging over de aanstelling van pro-choice rechters tijdens Romney’s termijn als gouverneur van Massachusetts en sloot af met de woorden “he can’t be trusted”.

Gingrich gaat in South Carolina full blown negative. Toch waarschuwt hij voor de negatieve campagne van Romney.

I fully expect the Romney campaign to be unendingly dirty and dishonest the next four days, because they’re discovering they can’t buy this.

De voormalig Speaker heeft het gevoel dat de Romney-campagne bang is de South Carolina primary alsnog te gaan verliezen. Gingrich zal dan ook geen gelegenheid laten liggen om zijn tegenstander onderuit te halen.

Romney vs. Gingrich

Maar ook Mitt Romney liet gisteren van zich horen. Samen met Susan Molinari, lid van het Huis van Afgevaardigden toen Gingrich Speaker was, lanceerde hij de website Undisciplined Leader en een webvideo waarin Newt Gingrich hard wordt aangepakt. Molinari geeft in deze video Gingrich de schuld dat door zijn chaotische leiderschap Bill Clinton in 1996 herkozen werd. Zij wil niet dat Gingrich voor de tweede keer verantwoordelijk wordt voor de herverkiezing van een Democratische president.

Ook Romney zelf liet gisteren van zich horen. In het debat van maandag streek Gingrich met de eer dat onder zijn leiderschap er in de jaren negentig veel banen bijkwamen. Het is volgens Big Mitt echter niet een ‘gewoon’ Congreslid die ervoor zorgt dat er miljoenen banen bijkomen, het zijn de gewone Amerikanen en ondernemers die hiervoor verantwoordelijk zijn. Volgens Romney is Gingrich de eer geven voor de miljoenen banen hetzelfde als ‘giving Al Gore credit for inventing the internet’.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

_

Steun voor Gingrich

Vandaag kreeg Gingrich van Sarah Palin. De voormalig gouverneur van Alaska riep gisteren bij Fox News’ Sean Hannity de inwoners van South Carolina op om op Gingrich te stemmen. Deze oproep moest niet worden gezien als een endorsement; Palin wil graag dat de primaries nog ergens over gaan. Zolang het niet bekend is wie de Republikeinse kandidaat is, liggen alle kandidaten onder een vergrootglas en is van elke kandidaat alles bekend.

If I had to vote in South Carolina, in order to keep this thing going, I’d vote for Newt. And I would want this to continue — more debates, more vetting of candidates, because we know the mistake made in our country four years ago was having a candidate that was not vetted to the degree that he should have been, so that we know who his associations and his pals represented and what went into his thinking.

Ondanks dat Palin het niet officieel wil doen, lijkt het er toch op dat zij de voormalig Speaker steunt. Helemaal als je je bedenkt dat haar man vorige week wel zijn steun uitsprak voor de kandidatuur van Gingrich.

Vannacht is het laatste debat voor de first-in-the-South primary. Tijdens de debatten heeft Newt Gingrich het tot nu toe erg goed gedaan. Als Gingrich nog iets wil doen voordat South Carolina naar de stembus gaat, moet het morgen gebeuren. Dat belooft dus vuurwerk te worden. <<

One thought on “Gingrich jaagt op Romney in South Carolina

  1. Gingrich mag dan verreweg de beste debater zijn, maar het gaat bij hem over de verkeerde onderwerpen. Gingrich is geen echte conservatief. Over de bekende sociaal-conservatieve punten kan iemand die er maitresses op na hield en drie maal trouwde maar beter zwijgen. Echter ook zijn plan om bijvoorbeeld schoolkinderen op school te laten werken is irrelevant. De federale overheid houdt er geen scholen op na. Wat er op de scholen gebeurt is in de eerste plaats een aangelegenheid voor lokale overheden. Die bekostigen het onderwijs voor het grootste deel, doorgaans met een bescheiden bijdrage van de staat, en op dat niveau moeten dergelijke beslissingen worden genomen. In ons dorp betalen wij via de property tax voor het onderwijs, kiezen wij de school board die het beleid bepaalt, en keuren we via een referenda de budgetten goed. De federale overheid heeft daar niets mee te maken, en het federale departement van onderwijs zou onmiddellijk moeten verdwijnen omdat men daar alleen maar last van heeft. Gingrich is een Big-Government Republican. De earmarxist Santorum is nog erger, maar Gingrich verschilt niet wezenlijk van Santorum. Romney is op dit punt waarschijnlijk niet veel beter, maar het grote voordeel van Romney is dat hij vrijwel nooit moraliseert, en niet zo hypocriet is als Gingrich.

    Overigens zag ik die steunbetuiging van Sarah Palin al op maandag(?) bij Sean Hannity. Het was zeker niet gisteren. Veel effect zal zo’n aankondiging overigens niet hebben. Wel ben ik het met haar eens dat de race niet na og een tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *