First-in-the-nation primary: Iowa versus New Hampshire

Ook tussen staten heerst de nodige rivaliteit ten aanzien van de strijd om de Republikeinse nominatie. Iowa maakte bekend op 3 januari de eerste caucus te houden. Daardoor is New Hampshire gedwongen in december haar eerste officiele verkiezing te houden.

Wetgeving dwingt de staat zeven dagen voor (of na) een soortgelijke verkiezing elders haar primary te houden. Omdat New Hampshire per traditie de eerste is, noemt de staat nu 6 of 13 december al als verkiezingsdatum. Lang mogen officials niet twijfelen. Een andere wet schrijft voor dat militair personeel 45 dagen voorafgaand aan de datum hun formulieren moeten hebben ontvangen. Op 28 oktober weten we dus wanneer de eerste echte primaries zijn. <<

5 thoughts on “First-in-the-nation primary: Iowa versus New Hampshire

  1. Er zijn ook verkiezingen op 8 November. Dat lijkt iedereen te vergeten, maar die verkiezingen zullen een belangrijke graadmeter zijn voor de stemming in het land.

    • Het hangt af van de staat, van de regionale bestuurseenheid en van de lokale bestuurseenheid. Voor mij zijn het verkiezingen voor de State Senator, twee leden van de General Assembly (staat), twee leden van de Board of Chosen Freeholders (county), burgemeester (dorp), twee leden van de Boro Council, en een referendum van de staat. Elders heeft men meerdere referenda, of kiest men bijvoorbeeld de hondenvanger, de county clerk, de sheriff, of de regionale lijkschouwer. Het hangt af van het schema en van de wetgeving, die van staat tot staat, maar ook binnen de staat verschilt. Ik ga ongeveer vier tot vijf keer per jaar naar het stembureau. In November worden in het gehele land een aantal verkiezingen gecombineerd, maar dit keer zijn er op de meeste plaatsen geen nationale verkiezingen bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *