… en nu implodeert de campagne van Michele Bachmann!

Hign Five in Iowa! Bachmanns campagne implodeert nu haar gehele staf in New Hampshire is opgestapt.

We dachten al eerder de implosie van Perry’s campagne te hebben waargenomen en buiten dit blog hield de redactie al rekening met het vroegtijdig staakt-het-vuren van Michele Bachmann. Het congreslid hield echter stand en overleefde zelfs het afscheid van Hall of Fame-politiek strateeg en oud-gediende Ed Rollins. Natuurlijk waren er gaffes, maar welke kandidaat vliegt nooit uit de bocht? Precies! Niks aan de hand, zou je zeggen. Nou, dit weekend wel. Kopstukken uit haar New Hampshire-campagnestaf zouden zijn overgelopen naar Rick Perry. Goede vriend en radio talkshow host Jeff Chidester (verantwoordelijk voor de organisatie) stelde desgevraagd dat een gezamenlijke verklaring over het opstappen in de maak is. Dat is nodig ook – Michele Bachmann is al een paar dagen verstrikt in een (steeds) pijnlijke(r) staat van ontkenning:

I don’t know where that came from. We have called staff in New Hampshire to find out where that came from and the staff have said that isn’t true, so I don’t know if this is just a bad story that’s being fed by a different candidate or campaign. I have no idea where this came from, but we’ve made calls and it’s certainly not true.

Hoe verklaart Chidester deze struisvogel-reactie van zijn ‘goede vriendin’? Heeft niemand in New Hampshire zich dan even afgemeld of de afwezigheidsmelding op zijn e-mailadres gezet? Jawel, maar de informatie over het vertrek is volgens Chidester Bachmann ‘onthouden’. Getrouwen in haar directe omgeving houden haar uit de loop. Dat klinkt allemaal erg politiek – er is dus meer aan de hand dan op het eerste gezicht blijkt. Het is niet dankzij Rollins’ vertrek dat de campagne implodeert, maar desondanks.

Belangrijke redenen: geldgebrek en gebrek aan erkenning. Volgens Rollins is Bachmanns kas leeg – ‘zo leeg als die van alle andere kandidaten’. Bachmann meldde eerder deze week nog trost bijna 3 miljoen dollar te hebben opgehaald met een gemiddelde van 42 dollar per gift. De kleine giften poetsen het imago van kandidaat-voor-de-gewone-man zo prettig op. Maar die kleine giften staan in schril contrast met de ruim 2,5 miljoen dollar die Bachmann vervolgens uitgeeft aan spotjes, direct mails en internetcampagnes om die ‘gewone man’ te bereiken. Het politieke siezoen duurt lang en Bachmann heeft, in tegenstelling tot Romney, Perry en Cain, geen grote PAC achter zich staan die veel, heel veel geld bijeen weet te schrapen. Zoals de 30.000 dollar die Rollins zelf nog tegoed heeft.

De tweede reden voor het opstappen van de stafleden is het gebrek aan erkenning. Eénmaal eerder bezocht Bachmann New Hampshire – in juni. Ze hield de New Hampshirders voor te druk te zijn met haar taken als Congreslid in Washington DC. Een leugen, tekende de Union Leader op. Ze was druk met campagnevoeren in Iowa. Een leugentje voor bestwil, een strategische misser de Granite State links ter laten liggen of, zoals de stafleden die vertrokken beweren, gebrek aan interesse? Hoe dan ook – Michel Bachmanns campagne ligt even op haar gat en wij hebben – stilletjes – afscheid van haar genomen. <<

 

One thought on “… en nu implodeert de campagne van Michele Bachmann!

  1. Pingback: Bachmanns campagne implodeert nog steeds (of: steeds verder) « ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *