Eerste '2012' ad van Barack Obama verraadt strategie campagne

_

Saai, oersaai – moet gezegd. Na het filmisch geweld van zijn mogelijke tegenkandidaten voor het Witte Huis van afgelopen maanden valt de eerste politieke ad van Barack Obama nogal tegen. Inhoudelijk niet bijster spannend – het is een oproep om je aan te melden en zo de campagne in ‘jouw gemeenschap’ handen en voeten te geven. Als het Obama’s eerste ad niet was geweest, had waarschijnlijk niemand er aandacht aan besteed.

Maar wie zo redeneert gaat voorbij aan een ‘verborgen boodschap’ in het filmpje. Want, zegt hij het nu echt? Gaat deze campagne niet om wat Obama doet, maar wat wij doen?

Politieke emancipatie avant la lettre. Obama is het komende jaar instrumenteel. Zijn campagne is de optelsom van de slimheden der massa. Het presidentschap van 2012 is crowd surfed – meer nog dan zijn vorige campagne waar het wel degelijk om Obama ging, neemt hij in de komende campagne ook de laatste stap terug en duwt hij,nu al, het publiek naar voren. Deze race vindt politiek 2.0 opnieuw uit.

Slim. Obama stapt daarmee over zijn tegenstanders heen en zal, hoe presidentieel, tijdens de campagne zich richten op de belangen, wensen en verwachtingen van het electoraat. Wie zich aanmeldt, kan al meteen aan de slag. Want, houdt Obama ons voor, het gaat om ons en niet om hem. Het gaat hem om Amerika. Vaag? Wacht maar totdat de winnaar van de GOP-race in het mes loopt dat Obama hier uitklapt en inhoudelijk met de president in debat wil gaan. Zij zullen van een koude kermis thuiskomen. Want de president zal nauwelijks inhoudelijk reageren – druk dat hij het heeft met de Amerikaanse kiezer. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *