Op zeventien september vestigde een groep mensen zich op Wall Street voor wat een langdurig protest zou worden. Op het moment bezetten de demonstranten Wall Street al drie weken en krijgt het navolging in andere financiële centra. De bezetters zijn ontevreden burgers die geen andere mogelijkheid zien om hun onvrede te uiten. In een gesprek bij de NOS zei een meisje gisteren dat Occupy Wall Street geen vastomlijnde agenda heeft. Het zijn veelal jongeren die door de crisis geen werk kunnen vinden en hun torenhoge studieschuld niet af kunnen betalen. Het is een protest van de burgers van Main Street tegen de corporaties van Wall Street.
Het zijn deze jongeren die drie jaar geleden campagne voor de verandering voerden van de Democratisch presidentskandidaat Obama. Zij zijn echter zo teleurgesteld in president Obama dat 45 procent van de Democraten aangeeft – ondanks dat de campagne voor de verkiezingen is begonnen – niet of nauwelijks enthousiaster worden om te mogen stemmen. Het percentage dat minder enthousiast wordt van de komende verkiezingen is bijna net zo groot. De Democraten moeten iets doen om hun kiezers te enthousiasmeren en doen dit door naar hun linkerflank te bewegen. Gisteren – tijdens de grootste demonstratie tot nu toe – spraken zowel House Minority Leader Nancy Pelosi als president Obama hun steun uit voor de demonstranten.
We had the biggest financial crisis since the Great Depression, huge collateral damage throughout the country, all across Main Street, and yet you’re still seeing some of the same folks who acted irresponsibly trying to fight efforts to crack down on abusive practices that got us into this problem in the first place.
Tegenstanders
Ook de Republikeinse kandidaten lieten van zich horen. Gisteren kregen twee van de alpha mannetjes lieten gisteren het woord. Herman Cain legde de schuld van hun problemen vooral bij de jongeren zelf neer.
Don’t blame Wall Street, don’t blame the big banks. If you don’t have a job and you are not rich, blame yourself!
Ook Mitt Romney sprak zich uit tegen de demonstraties, al koos hij een iets algemenere toon.
I think it’s dangerous, this class warfare.
Onverwacht steun voor Occupy
De steun van Democratische kant en de tegenstand van de Republikeinen was te verwachten. Gisteren kwam er echter ook steun uit onverwachte hoek. Ook Republikeins presidentskandidaat Buddy Roemer steunt het protest.
As I continue touring college campuses throughout New Hampshire, I am reminded of all the young Americans currently taking part in the Occupy Wall Street movement. Please know that I stand by you.
De steun van de voormalig gouverneur van Louisiana is niet vreemd als je naar de opzet van zijn campagne kijkt. Hij voert een campagne tegen lobbyisten en grote donateurs. Hij noemt zichzelf een onafhankelijk denker en wil dat graag blijven. Daarom kunnen alleen personen geld doneren met een maximum van honderd dollar per keer. In zijn steunbetuiging beticht hij dan ook zowel de Democraten als de Republikeinen van corruptie.
Money in politics has created institutional corruption. Both parties are guilty of taking the big check and are bought by Wall Street. My campaign is the only one that speaks out against this and I look forward to the day lobbyists are not allowed to donate to campaigns.
Hoewel de steun aan de demonstranten past in het verhaal van Buddy, zetten bloggers toch hun vraagtekens bij de oprechtheid van de steun. Volgens politiek verslaggever David Weigel van Slate ..
.. will (this) be a test if anything Roemer says can get attention.
Het wachten is nu op de uitslagen. <<
De protesten zijn vrij openlijk “radical left” en je hoort veel sterk marxistische taal en vocabulair. Ik kan me ook wel voorstellen dat het oorspronkelijk door wat van die kleine radicaal-linkse groepjes georganiseerd is.
Obama komt natuurlijk zelf oorspronkelijk ook uit die hoek van de “community organizers”. Maar ja zo maken de Democraten wel een opvallende wending door deze protesten te steunen. En met wat voor risico. Zo bevestig je alleen maar al die vooroordelen over Obama als marxist. Verder lopen extreemlinkse protesten meestal uit de hand, zoals al geloof ik is gebleken. Daar wil je liever niet mee geassocieerd worden. Ik begrijp wel dat Obama en de Democraten iets zoeken om zich aan vast te houden, maar of dit nu de weg is….
Die demonstrerende jongeren hebben soms wel een punt. Het is voor pas afgestudeerden buitengewoon moeilijk een baan in hun vak te vinden. Ze zouden natuurlijk hamburgers kunnen bakken. “Any job is better than no job”, want bij het aannemen van jongeren kijken werkgevers thans in de eerste plaats naar het recente arbeidsverleden. Als je na afstuderen een jaar lang niets hebt gedaan, zul je met een zeer goede verklaring moeten komen.
Het zijn geen jonge engineers of computer scientists die daar demonstreren. Die hebben met het vinden van werk geen enkele moeite. Het werkloosheidsprobleem zit vooral bij kletsdisciplines en bij degenen met een afgebroken studie of alleen een high school-diploma. Die zullen misschien nog jaren hamburgers moeten bakken. Het bedrijfsleven zit op enorme bedragen, maar aarzelt die te investeren of brengt het geld naar een goedkoper buitenland. Bij het huidige beleid zullen de economische omstandigheden slechts langzaam verbeteren. Obama heeft de nadruk gelegd op het behoud van banen voor gevestigde overheidswerkers en vakbondsleden, en heeft nooit aandacht besteed aan werkloze jongeren. Dat zal hem in electoraal opzicht nog opbreken. Zijn huidige achterban is te klein, en het zal hem grote moeite kosten de kiezers die vorige keer om hem stemden omdat ze hem zo ‘cool’ vonden dit keer naar de stembus te krijgen.
Toen die demonstraties een paar weken geleden begonnen, zag ik in de buurt van Wall Street enkele dozijnen jonge demonstranten. Nu zijn het er honderden. Het zijn nu zeker niet allemaal gefrusteerde jongeren. Er zitten nu ook een heleboel boel marxisten, anarchisten, beroepsagitators, luilakken en onaangepasten tussen. De vakbonden hebben de demonstranten ook ontdekt, en zoeken thans naar wegen de aanvankelijk spontane jongerendemonstraties te misbruiken voor hun eigen politieke doeleinden. Dit is geen linkse Tea Party. Het kan eindigen met vechtpartijen of plunderingen. Dat denkt de stadsoverheid kennelijk ook, want er is enorm veel politie op de been. Bij Tea Party-manifestaties van meer dan 5000 personen zijn drie agenten ruim voldoende. Bij deze morrende jongeren is er ongeveer een agent per tien jongeren. Er werd al gevochten, en dat zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn geweest.
‘De Democraten’ bestaan overigens niet, mijnheer Vogel. Dat is te Nederlands gedacht. Men kan wel spreken van de VVD of de PvdA. Dat zijn partijen met leden, verkiezingsprogramma’s, lijsten van beginselen, fracties en fractiediscipline. Zo is dat in de U.S. echter niet. Wetgevers en andere gekozen functionarissen hebben uiteindelijk alleen met hun achterban te maken, want die zorgt voor hun herverkiezing. Daarom werd Obama’s banenplan bijvoorbeeld niet eens in stemming gebracht in de Senaat. De politieke verschillen binnen de Democratische Partij zijn groter dan die tussen VVD en SP. Zo zullen Blue Dog Democrats hetzelfde zeggen als Herman Cain. Vele Lincoln Republicans in New England denken echter vaak als Roemer.
Hoewel het natuurlijk komt van de ‘tegenstander’ van deze protesten, is het wel een interessant inzicht in de mogelijke achtergrond van de protesten….
http://www.theblaze.com/stories/video-exposing-occupy-wall-street-was-organized-from-day-one-by-seiu-acorn-front-the-working-family-party-and-how-they-all-tie-to-the-obama-administration-dnc-democratic-socialists-of-america/
Die acties lijken min of meer spontaan te zijn begonnen door werkloze jongeren die vaak nog bij hun ouders wonen. Wat ze gemeen hebben is een gevoel van frustratie, en ik kan dat wel begrijpen. Over wat ze willen en over wat er zou moeten gebeuren bestond echter geen overeenstemming. Toen kwamen al snel de beroepsagitators, en over de problemen van jongeren hoorde men dus al snel veel minder. Het gaat nu meer over herverdeling van inkomen en over revolutie. De acties worden nu misbruikt door lieden die niets om die jongeren geven en hun eigen belangen en politieke doeleinden nastreven.
Wow, net een oorlogsverklaring van Newt Gingrich gezien aan de rechterlijke macht… sorry ik sta versteld van zijn parate kennis. En hij wil 7 Lincoln-Douglas debates van 3 uur over de betekenis van de Constitutie, de positie van de rechterlijke macht, de onafhankelijkheidsverklaring, etc. Zonder moderator, zonder tijdsgrenzen, zonder teleprompters.
De mensen waren echter weg van Herman Cain. Ik vond zijn zelfpromotie een beetje over de top. Maar de mensen vonden het prachtig. De livestream haperde echter enorm bij Cain. Wat een prachtige zingende stem heeft die man toch….
Sorry Gingrich wil de debatten met Obama
Pingback: Buddy Roemer, de kandidaat voor Occupisten? « ElectionDeskUSA