De GOP heeft het nu zelf ook door: Romney wordt hun kandidaat

Het heeft even geduurd, maar de GOP lijkt het nu zelf ook door te hebben: Mitt Romney wordt hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Uitdagers zijn gekomen en gegaan, maar geen van allen wist het pantser van Big Mitt te doorboren. Ook het goede resultaat van Rick Santorum in Iowa en de groeiende steun voor Ron Paul in de peilingen konden het tij niet meer keren.

Cijfers

Mitt Romney won de New Hampshire primary met bijna veertig procent van de stemmen, zestien procent meer dan de runner up Ron Paul. Van de elf verschillende counties won hij er tien, Ron Paul won de andere county. Big Mitt had een voorsprong van veertigduizend stemmen op Ron Paul en kreeg in totaal ruim twee keer zoveel stemmen als Newt Gingrich en Rick Santorum – die respectievelijk vierde en vijfde werden – bij elkaar. Jon Huntsman kreeg het goede resultaat waar hij op hoopte: met bijna zeventien procent van de stemmen werd hij derde en won hij twee kiesmannen. Rick Perry besloot al vrij snel om, ondanks een forse investering aan het begin van zijn campagne, New Hampshire als verloren te beschouwen en uitsluitend campagne te voeren in South Carolina. Dit is ook goed terug te zien in de uitslag: hij kreeg minder dan één procent van de stemmen en bleef de totaal onbekende presidentskandidaat Buddy Roemer met slechts achthonder stemmen voor.

Romney domineert

Natuurlijk is het voor Mitt Romney leuk dat hij – zoals verwacht – de New Hampshire primary ruim wint, maar uit een exit poll van de New York Times kwam nog meer goed nieuws. Uit deze exit poll blijkt dat Romney bijna het gehele veld domineert; slechts in drie categorieën moet hij een andere kandidaat voor zich dulden.

In New Hampshire mochten ook geregistreerde Democraten stemmen in de Republikeinse primary. Jon Huntsman wist de meeste van hun stemmen te trekken. De voormalig gouverneur van Utah bleef met veertig procent Ron Paul (25 procent) en Romney (14 procent) voor. Ron Paul lukte het om de meeste independents en jongeren te trekken. De overige categorieën waren een prooi voor Romney, vaak met een grote marge op zijn naaste rivalen. Dat betekent dat in New Hampshire ook de meeste mensen die zichzelf zeer conservatief noemen op hem stemden.

Nationaal beeld

Dat Romney langzaam maar zeker de enige serieuze kanshebber wordt, blijkt ook uit de laatste peiling door Gallup. In hun nieuwste peiling vroeg Gallup aan hun respondenten wie een acceptabele kandidaat zou zijn voor de Republikeinse nominatie. Uit deze peiling blijkt dat Romney voor bijna zestig procent van de conservatieve Republikeinen nu een acceptabele kandidaat is. Hetzelfde percentage gematigde Republikeinen deelt deze mening. Gingrich en Santorum zijn voor zowel minder conservatieve als gematigde kiezers acceptabel.

Opvallend is dat Ron Paul, met meer dan twintig procent van de stemmen in zowel Iowa als de Granite State, van de zes bekendste kandidaten op de vijfde plaatst staat als acceptabele kandidaat. Met zijn goede resultaat in de eerste twee voorverkiezingen denkt hij een serieuze uitdager van Mitt Romney te zijn, maar als je kijkt naar deze peiling lijkt dat toch niet het geval.

South Carolina

Over ruim een week staat de volgende primary gepland. Het zuidelijke South Carolina is dan aan de beurt. Als de conservatieve leiders nog een compromis willen sluiten om Romney te stoppen, moet dat voor die tijd gebeuren. De kiezers in de Palmetto State zijn een stuk conservatiever dan in New Hampshire, maar dat wil niet alles zeggen. Vier jaar geleden won Mike Huckabee verrassend de Iowa caucus en de veel liberalere John McCain de New Hampshire primary. Met het momentum dat hij in de Granite State oppikte lukte het McCain om ook in South Carolina te winnen.

Het scenario dat de winnaar van de New Hampshire primary ook de South Carolina primary wint zou ook dit jaar weer uit kunnen komen. In de peilingen heeft Romney een voorsprong van meer dan tien procent op zijn naaste belager. Gingrich staat, ondanks zijn vrije val van december, in deze staat – die grenst aan zijn eigen thuisstaat Georgia –  nog steeds tweede, Rick Santorum maakt daar vlak achter het podium compleet. Ron Paul staat vierde, terwijl Rick Perry, die zijn toekomst min of meer aan deze verkiezing verbonden heeft, ook hier op grote achterstand staat. Ondanks zijn grote voorsprong in de peilingen is Romney nog niet helemaal veilig. Als het de conservatieve beweging lukt om een consensus te bereiken en zich achter een kandidaat schaart, zou Big Mitt deze voorverkiezing nog kunnen verliezen. Als Mr. Goodhair er hier echter ook met de winst vandoor gaat, is de Republikeinse verkiezingsstrijd met drie voorverkiezingen beslecht.

Zo moeilijk als Mitt Romney het in de peilingen had, zo makkelijk lijkt hij nu de Republikeinse nominatie binnen te halen. Het lijkt erop dat de sceptische Republikeinse kiezer toegeeft wat hij al die tijd heeft ontkent: Mitt Romney is hun onvermijdelijke kandidaat. <<

 

4 thoughts on “De GOP heeft het nu zelf ook door: Romney wordt hun kandidaat

 1. Dat lijkt mij wel de juiste conclusie. South Carolina is beslissend voor Gingrich, Santorum en Perry. Het belangrijkste is dat een van hen wint of net tweede (net als in Iowa) en met genoeg verschil van andere conservatieven. Dan moeten de andere conservatieven uitstappen en hem steunen.

  Het lijkt mij allemaal erg lastig. Romney heeft echter inmiddels zoveel steun van prominente conservatieven. John Bolton steunt hem nu ook. Terwijl anderen nog het meest warmlopen voor Santorum. De aanvallen op Romney beginnen nu echter echt op te pakken. Maar zien wat voor gevolgen dat heeft.

  • Gingrich en Perry lijken zich voor hun aanvallen op Romney nu te laten adviseren door Michael Moore en MoveOn.org. Zij keuren het af wanneer Bain Capital noodlijdende bedrijven saneert door eerst overtollige werknemers te ontslaan en vervolgens in andere functies aan te nemen wanneer het bedrijf weer gezond is. Terecht kregen zij van Ron Paul dan ook het verwijt tegen ‘free enterprise’ te zijn.

   Ik hoop dat Gingrich, Perry en Santorum na South Carolina of Florida uit de race stappen. Dat maakt de zaak een stuk overzichtelijker. Ron Paul blijft nodig om Romney bij de les te houden en hem lastige vragen over Vietnam te stellen, en Huntsman is een sympathieke man met een goed programma.

 2. “… Mr. Goodhair …”

  Het haar van Donald Trump is een stuk interessanter dan dat van Romney. Ik heb me altijd afgevraagd wat er met het haar van Trump gebeurt wanneer hij uit een helicopter stapt terwijl de rotor nog draait. Ik dacht altijd dat zijn kapsel dan als een soort vliegende schotel rond zijn schedel zou staan, maar dat is waarschijnlijk toch anders. FNC’s Megyn Kelly onderzocht onlang het haar van Trump:

  http://video.foxnews.com/v/1324080713001/the-five-megyn-kellys-one-on-one-with-trumps-hair/

 3. Pingback: Stephen Colbert komt met 'major anouncement' - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *