Collectief wantrouwen

De Amerikanen vertrouwen hun politieke leiders niet meer. Uit een peiling van Gallup bleek dat nog geen twintig procent van het electoraat gelooft dat dat de beslissingen van de overheid (bijna) altijd met de beste intenties genomen worden. Meer dan tachtig procent gaat er van uit dat de overheid hooguit in enkele gevallen uit gaat van het algemeen nut.

Het is dan ook geen verrassing dat uit dezelfde peiling duidelijk werd dat de gemiddelde Amerikaan denkt dat meer dan de helft van elke dollar die de overheid uitgeeft verloren gaat. Het hoogtepunt van effectiviteit lag volgens deze peiling in 1986, toen men dacht dat slechts 38 cent van elke dollar verloren ging aan verspilling. Sindsdien denkt men dat de overheid steeds ineffectiever is gaan opereren. Vorig jaar werd het dieptepunt bereikt. Volgens de Amerikaanse bevolking gaat 51 cent van elke door de federale overheid uitgegeven dollar verloren.

Justice Department

Zo op zichzelf zeggen deze cijfers alleen iets over het Amerikaans wantrouwen jegens de federale overheid. Het is voor burgers onmogelijk om een gefundeerde mening over verspilling door de overheid te hebben. Totdat bijna tegelijkertijd met de uitkomst van deze peiling de boeken van het Justice Department worden geïnspecteerd. De inspectie bracht aan het licht dat men op het Amerikaanse ministerie van Justitie geen enkele moeite heeft om bijvoorbeeld $16 neer te leggen voor een muffin.

De reacties op de uitgaven van het Justice Department waren niet van de lucht. Republikeinen riepen het hardst. Senator Charles E. Grassley (Rep., Iowa), prominent lid van de Senate Judiciary Committee dat het onderzoek uitvoerde, beet het spits af.

Sixteen-dollar muffins [..] are what make Americans cynical about government and why they are demanding change. The Justice Department appears to be blind to the economic realities our country is facing. People are outraged, and rightly so.

Ook Democraten waren not amused met deze uitgaven. Senator Patrick Leahy (Dem., Vermont) , voorzitter van de Judiciary Committee, sprak ook harde woorden. Volgens Leahy is ..

.. wasteful spending never justified.

De bedragen zijn misschien ‘klein bier’ op de gehele begroting van de VS, maar het zal het vertrouwen in Obama’s aanpak van de crisis geen goed doen. En dat terwijl net vandaag bekend werd dat voor het eerst meer van de helft van de Amerikanen de slechte economie aan de president begint te wijten. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *