Papa Bush: 'Romney is de beste. Maar dit is GEEN endorsement!'

Een endorsement is een welkome steun in de rug. Wind mee als je moe bent, zomaar vijf euro op straat vinden. Kortom: een aangename meevaller in barre tijden. Het is niet essentieel, wel handig en met een beetje geluk krijg je de bewonderaars van een endorsement gratis achter jouw ticket. Dan is het fijn als die meewind van Vader Bush is. De voormalige president is een populaire man. Commentatoren kijken dan ook reikhalzend uit naar de Grote Der Natie die hun voorkeur nog even voor zich houden. En, vreemd genoeg, doet Vader Bush dat ook – hij bewondert Mitt Romney, maar een endorsement, nee, dat is die bewondering niet.

Gingrich onbetrouwbaar

Vader Bush heeft wel een uitgesproken hekel aan Newt Gingrich. In het interview waarin Bush wel zijn bewondering maar niet zijn endorsement voor Mitt uitspreekt (kan dat?), haalt hij een nogal boude anekdote over de voormalige Speaker aan. In de jaren negentig, tijdens de economische crisis, zag Bush zich gedwongen toch wat belastingen te verhogen. Hij zocht steun bij alle partijen, ook Newt Gingrich. Die kreeg hij. Half.

He was there, right outside the Oval Office. I met with all the Republican leaders, all the Democratic leaders. The plan was, we were all going to walk out into the Rose Garden and announce this deal. Newt was right there. Got ready to go out in the Rose Garden, and I said, ‘Where’s Gingrich?’ Went up to Capitol Hill. He was here a minute ago. Went up there and started lobbying against the thing. He told me one time later on, he said, ‘This is the most difficult thing I ever had to do.’ I said, ‘I didn’t like it much myself, Newt.

Geen endorsement, wel steun

Het tekent volgens de voormalige president de betrouwbaarheid van Gingrich. Met deze man kan je geen zaken doen. Hij zegt ja, maar trekt zich even makkelijk terug uit een deal die je net hebt afgesloten. Het zal Romney als muziek in de oren klinken. Met zo’n prachtige karaktermoord heb je helemaal geen endorsement van een voormalig president nodig. Als hij jouw directe tegenstander maar tijdig om zeep helpt. En dat heeft Bush gedaan. <<

 

One thought on “Papa Bush: 'Romney is de beste. Maar dit is GEEN endorsement!'

  1. Er is kwaad bloed tussen de familie Bush en Perry. Dat heeft te maken met de periode waarin Perry Lieutenant Governor van Texas was. Over Perry zul je van de familie Bush dus maar weinig horen. Bush Jr. leek Herman Cain te willen steunen, en Bush Sr. ziet in Gingrich nog steeds een van de oorzaken van het falen van zijn herverkiezing. Belastingverhogingen in vredestijd, in strijd met eerder gedane beloften, zijn echter geen kleinigheid. Gingrich had indertijd groot gelijk. Oudere Republikeinse kiezers weten dat nog wel. Ook de betrouwbaarheid van Bush Sr. was daarbij in het geding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *