Arizona en Michigan doorgelicht

Zoals we vanochtend al meldden was Mitt Romney vannacht de grote winnaar. Hij won zowel in Arizona en Michigan en dient daarmee de Santorum Surge een gevoelige klap toe. Maar hoe hebben de belangrijkste denominaties eigenlijk gestemd en wat betekent dit voor Super Tuesday?

Religieuze steun

De exit polls van NBC News vroegen aan kiezers niet alleen naar hun stemkeuze, maar ook naar hun religieuze achtergrond. In Arizona – waar bijna vijftien procent van de Republikeinen mormoon is – leverde dit geen verrassing op. Van de mormoonse kiezers steunde ruim negentig procent de mormoon Romney. In Michigan leverde dit echter wel nieuws op. In The Wolverine State is dertig procent van de Republikeinen katholiek. Toch had Big Mitt onder deze groep meer steun dan de katholieke Rich Santorum. Met 43 procent van de katholieke stemmen kreeg Romney zes procent meer steun dan de voormalig senator van Pennsylvania.

Conservatieven versus liberalen

In Michigan is Santorum dan weliswaar de steun van zijn mede-katholieken verloren, hij pakte wel een grote voorsprong onder een groep die op Super Tuesday veel belangrijker zijn: de conservatieven en tea party-aanhangers. Onder de mensen die zich (zeer) conservatief noemen had Santorum een voorsprong van bijna vijftien procent. Onder tea party-supporters was het verschil nog groter: bijna twintig procent.

Deze cijfers kunnen van grote invloed worden op Super Tuesday. Volgens de laatste peilingen staat Romney in Ohio, Oklahoma, Georgia en Tennessee op achterstand. In deze staten zijn volgende week 243 kiesmannen te verdelen. De zeer conservatieve kiezer heeft een grote stem in de voorverkiezingen in Tennessee, Oklahoma en Georgia. In 2008 noemde respectievelijk 38, 39 en 32 procent van de kiezers in deze Republikeinse voorverkiezingen zich zeer conservatief. Dit is slecht nieuws voor Mitt Romney. Gezien de uitslagen van deze maand is het dan ook maar de vraag hoeveel momentum hij onder deze groep wint.

Democraten

In de Republikeinse Michigan primary mochten ook Democraten stemmen. Dit weekend riep Santorum middels een robocall geregistreerde Democraten op om op hem te komen stemmen. Bijna tien procent van de kiezers in de Republikeinse voorverkiezing waren Democraten. Van deze kiezers kreeg Santorum met ruim vijftig procent van de stemmen verreweg de meeste steun. Met nog geen twintig procent van de stemmen volgden Mitt Romney en Ron Paul op gepaste afstand. De Democraten stemden op Santorum omdat zij er van uit gaan dat Barack Obama het tegen Romney moeilijker krijg en – bij een nederlaag van Santorum – een lange Republikeinse verkiezingsstrijd de kandidaten alleen maar kan beschadigen.

Kiesmannen

Er waren vannacht in de twee voorverkiezingen bijna zestig kiesmannen te verdelen. De 29 kiesmannen van Arizona – met het winner-takes-all principe – gaan sowieso naar Romney. De kiesmannen in Michigan worden waarschijnlijk eerlijk verdeeld tussen Romney en Santorum. De kiesmannen worden in Michigan verdeeld naar kiesdistrict. In elk kiesdistrict zijn er twee delegates te winnen, met twee kiesmannen voor de gehele staat. Volgens de Santorum-campagne staan zij op het moment op 15 kiesmannen en moeten er nog vier verdeeld worden. Dit zou betekenen dat  – ondanks het verliezen van de popular vote – het zomaar een gelijkspel zou kunnen worden in Michigan.

Brokered Convention

Gisteravond was een succes voor Mitt Romney. De kandidaten kunnen zich nu op gaan maken voor Super Tuesday. Dit wordt voor Santorum de laatste kans om Mitt Romney te stoppen en voor Ron Paul en Newt Gingrich de laatste kans om nog iets te maken van hun campagne. Mitt Romney heeft er in ieder geval weer alle vertrouwen in. Hij is er dan ook van overtuigd dat er uiteindelijk een kandidaat zal zijn die de meerderheid van de kiesmannen zal binnenhalen.

I don’t think there is any prospect of a brokered convention. I can’t imagine the four candidates saying after a long process of fundraising and campaigning for one to two years, that we are all going to step aside and give the nomination to someone else. <<

One thought on “Arizona en Michigan doorgelicht

  1. Pingback: Romneys winst vooral vervelend voor Obama - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *