(Alweer een) Republikeins verkiezingsdebat: It's on!

Gisteravond werd het zesde Republikeins verkiezingsdebat in zes weken gehouden. Rick Perry, Mitt Romney, Herman Cain, Newt Gingrich, Ron Paul, Rick Santorum en Michelle Bachmann stonden klaar bij het door CNN in Las Vegas georganiseerde debat. Jon Huntsman boycotte het debat omdat Nevada recent haar primary heeft vervroegd. Hierdoor boet een goed resultaat in New Hampshire – de staat waar vooralsnog heel Huntsman’s campagne om draait – aanzienlijk aan belang in. Een oproep aan zijn tegenstanders hetzelfde te doen had geen effect.

Na zoveel verkiezingsdebatten in zo weinig tijd werd er weinig vuurwerk verwacht. Er zijn wel waarschuwingsschoten afgevuurd en nieuwe attack ads uitgebracht, maar de spanning werd niet zo opgevoerd als bij eerdere debatten. Tijdens de uitzending bleek deze opbouw ook helemaal niet nodig te zijn. Het ging in The Venetian hard tegen hard.

Herman Cain

Tijdens het eerste debat van de front runner Herman Cain werd er veel van hem verwacht. Deze verwachtingen kon hij helaas niet waarmaken. Het eerste kwartier werd Cain gebruikt als een piñata. Zijn 9-9-9 plan kreeg zware kritiek te verduren van de overige kandidaten. Kritiek waar Cain geen antwoord op had. Het pijnlijkste moment voor de Hermanator kwam op later toen het ging over buitenlands beleid. Tijdens een vraaggesprek met CNN’s Wolf Blitzer zei hij maandagmiddag over de ruil van een soldaat voor ruim duizend gevangen terroristen dat hij die beslissing misschien ook genomen zou hebben.

I could see myself authorizing that kind of transfer I would make sure that I got all of the information, I got all of the input, considered all of the options. … I could make that call if I had to.

Tijdens het debat kwam hij hier snel op terug, maar op dat moment was het kwaad al geschied.

I spoke in error. Maybe I didn’t understand the question. I misspoke because I was moving so fast. I would not do that, I simply would not do that.

Eerder liet de voormalig pizzaboer al weten niet erg geïnteresseerd te zijn in, of veel af te weten van buitenlands beleid. Dat maakt op zich nog niet veel uit; buitenlands beleid is zelden van doorslaggevend belang in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. National security daarentegen wel. Het is de vraag of Herman Cain hier nog overheen kan komen.

Romney vs. Perry

Het debat gisteravond heeft aangetoond dat de race nog altijd tussen twee kandidaten gaat. Die kandidaten zijn niet Newt Gingrich (de enige kandidaat die volgens Sarah Palin een debat kan winnen van president Obama), Rick Santorum (die een relatief sterk debat had maar nooit overtuigend overkomt), Ron Paul (die zichzelf door zijn sterke overtuiging buitenspel zet), Michelle Bachmann (die vooral oneliners ingestudeerd had) of Herman Cain. Ondanks zijn val in de peilingen gaat de race nog altijd tussen Rick Perry en Mitt Romney. And it’s personal.

Het eerste ruzietje van de avond ging over de het mormonisme. De twee alpha mannetjes hebben hier al anderhalve week ruzie over. Romney vroeg in Nevada – een staat waar relatief veel mormonen wonen – nogmaals aan Perry om afstand te nemen van dominee Jeffress.

You know, with regards to the disparaging comments about my faith, I’ve heard worse, so I’m not going to lose sleep over that. What I actually found was most troubling about the ordeal was that the reverend said, during his introduction for Perry, that “in choosing our nominee, we should inspect his religion”.

That idea that we should choose people based upon their religion for public office is what I find to be most troubling, because the founders of this country went to great length to make sure — and even put it in the Constitution — that we would not choose people who represent us in government based upon their religion, that this would be a nation that recognized and respected other faiths, where there’s a plurality of faiths, where there was tolerance for other people and faiths. That’s bedrock principle.

Dit brandje werd snel geblust door Perry door te zeggen dat hij het niet eens is met de dominee, maar dat Jeffress wel de vrijheid heeft om zijn mening te geven.

I said I did not agree with the — Pastor Jeffress’s remarks. I don’t agree with them. I can’t apologize any more than that.

Immigratie

Big Mitt en de Texaan kregen pas echt ruzie toen het ging over immigratie. Rick Perry zat duidelijk te wachten op dit onderwerp en had zijn aanval goed voorbereid. Het gevolg was een frontale botsing tussen de voormalig gouverneur van Massachusetts en de gouverneur van Texas.

Romney wist niet goed om te gaan met de felheid van de aanvallen van Perry en riep om hulp van debatleider Cooper Anderson. Hulp die niet kwam. Romney was het hele debat minder sterk dan hij in voorgaande debatten was, maar nog steeds de beste debater van alle presidentskandidaten. Het is echter dit fragment dat de komende drie weken – tot het volgende verkiezingsdebat – herhaald zal worden. Over drie weken krijgt Romney de kans zich te revancheren. Tot die tijd zal de Romney-campagne zich vooral richten op Rick Perry.

Dit debat vertelt ons dat het nog veel te vroeg is om nu al kandidaten af te schrijven. Over drie weken is het volgende debat, met waarschijnlijk weer een andere front runner. Met de eerste primary om de hoek – waarschijnlijk zijn de voorverkiezingen in New Hampshire al over elf weken – valt er dan meer over de krachtsverhoudingen binnen de GOP te zeggen. <<

8 thoughts on “(Alweer een) Republikeins verkiezingsdebat: It's on!

  1. Mij kwam Rick Perry enorm irritant over. Bovendien een enorm zwaktebod om met een zaak te komen dat 6 jaar geleden speelde en bij de vorige verkiezingen ook al was besproken. Maar Amerikanen vinden het geloof ik mooi allemaal, want de commentaren in kranten zijn duidelijk dat Rick Perry zich naar boven heeft geworsteld hiermee, terwijl hij zich m.i. eerder dieper had ingegraven.

  2. Overigens veel van de aanvallen op Cain’s 999 plan waren volgens mij oneerlijk en vals. In het bijzonder het gemaakte probleem. dat mensen naast hun statelijke btw, daarboven op nog meer btw moeten betalen… Dat soort bezwaren zijn eigenlijk te dom om een antwoord te geven.

    In dat licht is het mooi voor Cain dat er bekende economen zijn die zijn plan fantastisch vinden en dat publiekelijk zeggen, zoals Laffer hieronder in de WSJ. Niettemin moet Cain een beetje beter verkopen door de positieve gevolgen voor de economie van zijn plan onder de aandacht te brengen.

    http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204346104576637310315367804.html?mod=WSJ_Opinion_LEADTop

    • Staten hebben geen VAT/BTW, maar omzetbelasting. Ik meen dat men vroeger in Nederland ook omzetbelasting in plaats van BTW had. Michele Bachmann, die goed op de hoogte is van belastingregels, zegt altijd dat met het plan van Cain voor een federale omzetbelasting, de invoering van een federale VAT/BTW op de loer ligt. Ik denk dat ze daarmee gelijk heeft. Die 9-9-9 van Cain, kan maar beter 13-13-0 worden.

  3. Cain blijft het enige alternatief voor Romney. Paul, Bachmann en Gingrich zijn onverkiesbaar, en Perry en Santorum zijn om andere redenen ongeschikt. De enige die ik nog een kleine kans geef is Huntsman, maar die zal het waarschijnlijk niet redden. Cain hield zich redelijk staande, alhoewel hij ten aanzien van dat 9-9-9-plan wat flexibeler zou moeten zijn. Gingrich stelde terecht vast dat het Cains grote verdienste is dat er nu een discussie over de federale belastingen is. Cain is tot nu toe ook de enige die met een serieus plan kwam. De rest heeft alleen vage beleidsvoornemens (Perry’s energieplan heb ik nog niet gezien). Ik ben het niet erg eens met Cains plan, alhoewel het beter is dan het huidige systeem, maar Cain is als een van de weinigen niet bang problemen bij de wortel aan te pakken.

    Ik denk dat Perry zich met het debat van gisteren de genadeslag heeft toegebracht. Het zal gaan tussen Romney en Cain. Ik ben benieuwd. Cain valt geen andere kandidaten aan, en Romney gaat zeer behoedzaam met Cain om. Misschien krijgen we dan nu eindelijk een discussie over het oplossen van problemen.

  4. Pingback: Herman Cain blijft sterk, Newt Gingrich stijgt « ElectionDeskUSA

  5. Pingback: ElectionDeskUSA weekoverzicht | vanderlubben

  6. Pingback: Conservatieve aanval op Cain « ElectionDeskUSA

  7. Pingback: Alle pijlen op Romney « ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *