[Agenda] Zes GOP'ers op één presidentieel forum

Rick Perry, Jon Huntsman, Rick Santorum, Gary Jackson en Thaddeus McCotter komen niet, maar de andere kandidaten die twee weken geleden de treshold van vijf procent in de peilingen haalden, komen wel naar het U.S. Jim DeMint’s Labor Day presidential forum in het Columbia Metropolitan Convention Center. Een prachtige gebeurtenis voor pers en publiek en de eerste mogelijkheid om Perry, Bachmann, Romney, Paul, Cain én Gingrich eens samen op één event te zien. Perry zou er ook zijn, maar zegde op het laatste moment af vanwege felle branden in zijn thuisstaat Texas.

Ze zullen niet met elkaar in debat gaan – het is een forum. Verwacht dus tijdens de gebeurtenis weinig inhoudelijk vuurwerk. Dat zal waarschijnlijk later deze week losbarsten. Als al die medewerkers elkaar achter de schermen wel zijn tegengekomen en de de eerste tweets door de talloze journalisten en commentatoren zijn ‘geduid’.

Geen debat dus. De kandidaten verschijnen wel één-voor-één voor een commissie wijze mannen. Dat zijn er drie, te weten: Jim DeMint (Senator voor South Carolina), Steve King (congreslid Iowa) en één opvallende naam, die van hoogleraar Robert P. George (katholiek), omschreven door de NYT als de Conservative-christian Big Thinker. Hij is de ‘rijzende ster’ van conservatief-christelijk rechts Amerika. Het orthodox-katholieke blad Crisis schreef over de professor een aantal jaren geleden:

If there really is a vast right-wing conspiracy, its leaders probably meet in George’s kitchen.

In zijn recentste boek, Embryo, maakt George kenbaar tegen elke vorm van onderzoek te zijn waarbij embryo’s omkomen. David D. Kirkpatrick (NYT) beschrijft in zijn profiel van zijn oud-studiegenoot:

… George tells the story of Noah Benton Markham, rescued from Hurricane Katrina by a team of policemen in boats. Noah was an embryo frozen in liquid nitrogen on a hospital shelf. Later implanted in the womb of his biological mother, he will turn 3 next month. Science shows that you remain the same human with the same DNA as a teenager, a toddler and an embryo, George argues. The only moral debate, he says, is whether you deserve legal protection at each stage of your life.

Een commissie zonder vijanden dus. DeMint is Tea Party-lieveling en Steven King Republikein uit Iowa – de thuishaven van Michelle Bachmann. Vuurwerk is dus niet te verwachten in deze conventie der gelijkgestemden. Strategisch gedrag, extremiteiten mogelijk en een eerste optreden van Perry met zijn directe concurrenten op hetzelfde podium. Voor de politieke junk is het morgen goed kijken en opletten. Voor de gemiddelde geïnteresseerde een prachtige manier om de politiek-morele staat van de GOP-kandidaten eens te proeven. Al zal die staat worden opgediend door een commissie die voor vele liberale Nederlanders te ver van hun belevingswereld afstaat. En alleen daarom is morgen een mooie dag. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *