De come-back-Newt!

Newt Gingrich kan het niet meer eens zijn met Rick Perry toen de Texaanse gouverneur bij zijn afscheid zei: “As I have contemplated the future of this campaign, I have come to the conclusion that there is no viable path to victory for my candidacy in 2012.” De kans dat Gingrich de nominatie gaat winnen, wordt weliswaar steeds groter, de vraag is zijn winst in de peilingen op tijd is. Donderdag stond Gingrich voor het eerst voor in de peilingen op Romney in South Carolina – een christelijk-conservatieve staat waar ze weinig op hebben met cosmopolieten als Mitt. South Carolina is een staat zoals Iowa en die verloor Romney donderdag ook al – zij het na een hertelling – met 34 stemmen – van Rick Santorum, de orthodoxe katholiek.

Santorum kreeg eerder deze week de conservatieve ‘leiders’ achter zich en ook Perry gaf zijn achterban het advies om Santorum te steunen. Een endorsement met een versplinterend effect, want het is Newt Gingrich die als kandidaat de beste kansen tegen Mitt Romney heeft. En die gooit op zijn beurt weer in en onderlinge strijd tegen Obama waarschijnlijk de hoogste ogen. Republikeinse keizers zijn weer terug bij af toen Perry nog vier aan kop ging in de peilingen en de smaak van succes mocht proeven. In een directe onderlinge tegen Obama zou hij geen kans maken, maar onder Republikeinen was hij even de grootste. De reden achter zijn roemruchte opkomst en zijn roemloze einde is voer voor politicologen. Zijn vele uitglijers hebben hem geen goed gedaan.

Dus zijn er nog twee kandidaten over en allebei zijn allerminst zuiver op de graad. Mitt Romney heeft een verleden in de zakenwereld waar, volgens tegenstanders, hij meer banen heeft laten verdampen dan geschapen. Newt Gingrich zat tot voor kort vastgeroest in Washington D.C. en was jarenlang onderdeel van de macht die Republikeinse Amerikanen nu juist zo wantrouwen. In die beerput, waar nu nog een decente deksel dobbert, bouwt de druk zich langzaam op. Gingrich is de man met bagage. Niet alleen Romney heeft laten zien de messen te durven slijpen, ook het Obama-team heeft al signalen afgegeven geen moeite met Gingrich te hebben. Zijn tweede vrouw Marianne beweert in een interview met ABC dat Newt een ‘open huwelijk’ wilde.

De vraag is of de koers van de bagage Gingrich echt kan schaden. Newt heeft een verleden, zeker. Met drie huwelijken, schandaaltjes over zijn advieswerk bij semi-publieke instellingen en een lange geschiedenis in Washington (met alle verhalen die daar nog uit ontsnappen), is hij kwetsbaar. Maar dat is Romney ook. Hij heeft geen geschiedenis in Washington, wat de verhalen misschien lastiger te vinden maakt, maar hij heeft wel een aantal opvallende wendingen in voor Republikeinen belangrijke dossiers gemaakt. Newt is dan misschien de man met bagage, Mitt is de man die die bagage niet tillen kan, bij gebrek aan ruggegraat. Cynisch gezegd is het niet vreemd dat deze lamme en blinde elkaar in de polls niet heel veel ontlopen.

Op het vlak van belangrijke stemadviezen, wint Gingrich met glans. Hij kreeg die van Jon Huntsman en nu van Rick Perry. Een endorsement van Rick Santorum zou niet doorslaggevend, maar de race wel heel erg spannend maken. Mijn droomscenarion? Santorums geld is op. Hij zal in South Carolina derde eindigen en in de strijd om Florida geen kans op een eerste of tweede plaats maken. Newt Gingrich wint South Carolina nipt, Mitt Romney eindigt tweede. Santorum geeft vlak voor Florida een stemadvies aan Newt en we hebben een lange, hete zomer. Maar dat is meer wenselijk dan feitelijk. Want feitelijk kan niemand nog iets zeggen van deze race. Alles ligt weer open en als alles open ligt, mag je best een beetje dromen. Mijn droom: het kan niet lang genoeg duren. <<

 

2 thoughts on “De come-back-Newt!

  1. “South Carolina – een christelijk-conservatieve staat waar ze weinig op hebben met cosmopolieten als Mitt.”

    Men koos daar wel een vrouwelijke Sikh, dochter van immigranten, tot gouverneur. Ziet u al een Punjabi met een naam als “Nimrata Nikki Randhawa” leider van het CDA in de Achterhoek worden? Ik niet. Heeft u gezien wie het eerste kiesdistrict van SC in het Congress vertegenwoordigt [ http://timscott.house.gov/ ]? Zo’n partijbaron zie ik bij de VVD niet snel carriere maken, zeker niet wanneer die ook nog eens lid van een Tea Party zou zijn.

    Het valt wel mee met het cosmopolitisme in SC. Vroeger, toen de Jim Crow-wetten van de Democraten daar nog het beleid bepaalden, was het een verschrikkelijke staat met harde segregatiepraktijken, maar dat is nu gelukkig verleden tijd.

    Gingrich is een chaotische, rancuneuze, dikke, boze man, die drie maal trouwde en President Clinton de les las over de morele aspecten van zijn gedrag, terwijl hij er in die tijd zelf maitresses op na hield. Dat zal zo ongeveer (terecht) de narrative worden wanneer Gingrich de nominatie wint, en het tegen Obama moet opnemen. Zo’n kandidaat kan onmogelijk de presidentsverkiezingen winnen en kan onmogelijk het sociaal-conservatieve deel van de achterban vertegenwoordigen. Dat begrepen de evangelische leiders heel goed toen ze voor Santorum kozen.

    De kiezer is echter op zoek naar iemand die enigszins de mainstream conservatieve waarden kan vertegenwoordigen. Geen van de vier overgebleven kandidaten komt uit die hoek. Ron Paul komt nog het meest in de buurt, maar Paul wordt gehandicapt door zijn moreel relativisme ten aanzien van buitenlands beleid, zijn opvattingen over 9/11, en een geringe Israel-liefde. Conservatieven zijn beslist niet tegen een isolationistischer beleid, maar Pauls verhalen over Israel en 9/11 zijn voor hen onacceptabel. Iemand als Santorum, die de grondwet wil verbeteren met amendementen die ons gedrag sturen, is voor conservatieven eveneens onacceptabel. Romney heeft geen core convictions, en is een verschrikkelijke windvaan. Op wie zou men op zaterdag dan moeten stemmen?

    De kiezer twijfelt of weet het nog niet. Gingrich is een uitstekend debater die conservatieve opvattingen uitstekend kan verwoorden en verdedigen, maar de meesten van ons weten dat hij volstrekt onbetrouwbaar is en geen enkele kans maakt wanneer hij wordt geconfronteerd met de op de persoon gerichte propagandalawine van Obama. Het is jammer dat Huntsman niet meer meedoet, want dat zou een uitstekend alternatief zijn geweest. Als Romney het zo slecht blijft doen, zal ik bij de voorverkiezingen waarschijnlijk op Ron Paul stemmen. Meer dan wat robotachtige gemeenplaatsen horen we helaas niet van Romney.

  2. Pingback: Newts hernieuwde agressie voorspelt bloedige strijd in Florida - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *