De Kaaiman-connectie

Een nep-mailtje waarin ex-vrouw Marianne toegeeft door Gingrich te zijn gedwongen een abortus te nemen. En daarbij bleef het niet. Om het verhaal geloofwaardigheid te geven, volgde een (al even nep) persbericht waarin de voormalige Speaker of the House zijn excuses er voor aanbiedt. Terwijl de Republikeinen in South Carolina hun voorkeur uitspreken, zetten de kandidaten alle zeilen bij om hun tegenstander het leven zuur te maken. Laatste troef in Gingrichs strijd: Romneys vermogen op de Cayman Islands.

Etisch rapport

Gingrich probeerde al eerder de belastingaangiften van Romney los te peuteren. En die reageerde direct door van Gingrich te verlangen zijn records in casu een berisping te openbaren. In 1997 besloot het Congres de voorzitter een boete op te leggen van 300.000 dollar. Nooit eerder was een voorzitter van het Huis daartoe veroordeeld. Woordvoerder Hammond van Gingrich stelde Romney voor om even in de Library of Congress te snuffelen om het rapport daar op te duiken. Met andere woorden: het was al lang ontsloten, in tegenstelling tot de de miljoenen van Mitt – weggestopt in een zeer exotische sok.

Vijftien procent

Romney heeft het geld volgens ABC geïnvesteerd op de Kaaiman Eilanden. Hij zou daardoor belastingvoordelen hebben die minder vermogende Amerikanen missen. We berichtten al eerder dat de kandidaat vijftien procent belasting betaald – wat duidt op een flink vermogen aan dividend en geïnvesteerd vermogen. Daarvoor betalen Amerikanen een stuk minder belasting.

Belastingparadijs

Het lage percentage duidt op een groot vermogen en dat grote vermogen is weer een argument in het beeld dat tegenstanders van Romney willen schetsen: de man staat los van de Amerikaanse middenstand waar hij zo graag president voor wil zijn. Erger – de fondsen op de Kaaiman Eilande onttrekt vermogen aan de Amerikaanse economie. Vermogen dat de economie hard nodig heeft om er weer bovenop te komen. Romney lijkt er alles aan te doen, zeggen tegenstanders, om zijn eigen hachje te redden. Belasting-expert Rebecca Wilkins berekende dat Amerika 100 miljard dollar per jaar misloopt door deze belastingparadijzen.

It helps U.S. investors avoid U.S. tax, it helps foreign investors avoid taxes in their home country, so it’s not illegal or improper to set those funds up in a foreign jurisdiction, but it makes it more attractive to investors because it helps them avoid paying taxes on that income. <<

 

One thought on “De Kaaiman-connectie

  1. Wat misschien een rol zal spelen bij de aarzeling van Romney is het feit dat mormonen worden geacht 10% van hun inkomen weg te schenken. Dat zal Romney ongetwijfeld hebben gedaan, maar waarschijnlijk overwegend via mormoonse instellingen en organisaties. Die zullen dan allemaal door de pers worden doorgelicht, en daarbij wordt ongetwijfeld iets gevonden. Tot 1978 had de LDS-kerk een beleid waarbij zwarten geen priester konden worden, en dat zal ongetwijfeld worden opgerakeld. De meeste Republikeinen, een enkele evangelische dominee uitgezonderd, hebben geen probleem met mormonen, maar bij vele Democraten bestaan weerstanden.

    Die financiele constructies van Romney zullen vast legaal zijn, maar die buitenlandse rekeningen kunnen hem veel schade berokkenen. Een patriot heeft namelijk al zijn geld bij Amerikaanse banken, in de U.S. staan. Buitenlandse rekeningen zijn voor politici eigenlijk taboe.

    Tussen 2000 en 2004, gaven de Obamas jaarlijks 1% van hun inkomen aan liefdadige doelen ($1,500-$3,500). De Bidens gaven 0.1% ($260-$380). Sinds 2005, hebben de Obamas het percentage verhoogd naar 10-15%. Daarmee zullen ze niet veel verschillen van de Romneys. De Bidens staan nu op 1%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *