Mitt Romney in het verdomhoekje

Mitt Romney heeft het moeilijk. Het debat van afgelopen maandag was niet zijn sterkste optreden ooit en Newt Gingrich heeft het op hem gemunt. Maar er zijn meer personen die kritiek hebben op Big Mitt.

Mike Huckabee

_

Vorige week nam Mike Huckabee het in zijn radioshow voor Mitt Romney op. Er was veel kritiek op zijn rol bij Bain Capital, iets wat Huckabee niet helemaal begreep. Het zouden volgens Huck toch juist de Republikeinen moeten zijn die weten dat het soms nodig is om mensen te ontslaan om een bedrijf sterker en – uiteindelijk – groter te maken. Deze bijval moest niet worden gezien als steun voor Romney, maar meer als kritiek op de andere kandidaten. Romney heeft deze uitzending gebruikt in een campaign ad die maandag in première ging. Tegen de wens in van de voormalig gouverneur van Arkansas in.

This in no way is an endorsement of any candidate. Any attempt by anyone to imply an endorsement of a candidate or opposition to a candidate is not true.

Chris Christie

Ook Chris Christie was gisteren kritisch. De druk op Big Mitt om zijn belastingaangifte openbaar te maken wordt steeds groter. Romney heeft eerder aangegeven om deze in april vrij te geven. De gouverneur van New Jersey, die eerder al zijn endorsement voor Romney uitsprak, vond dat zijn kandidaat hier zijn belastingaangifte niet zo lang moet mee moet wachten.

I would say if you have tax returns to put out, you know, you should put them out sooner rather than later because it’s always better in my view to have complete disclosure, especially as the front-runner.

Gisteren gaf Romney wel alvast een voorproefje. Met een belastingtarief van rond de vijftien procent, betaalt de voormalig gouverneur van Massachusetts minder dan de gemiddelde Amerikaan.

Democratic National Committee

_

Ook de DNC deed een duit in het zakje. Zij hebben een filmpje gemaakt waarin te zien is dat Romney vervelende vragen veelvuldig probeert te ontduiken. Daarnaast is de DNC een twitterdiscussie begonnen met de hashtag #WhatsMitthiding.

Campaign ads als die van de DNC waren te verwachten, maar Romney zal niet hebben gerekend op kritiek van partijgenoten en medestanders als Huckabee en Christie. Op deze manier kan het nog weleens erg vervelend worden voor Romney in South Carolina.

3 thoughts on “Mitt Romney in het verdomhoekje

  1. “Met een belastingtarief van rond de vijftien procent, betaalt de voormalig gouverneur van Massachusetts minder dan de gemiddelde Amerikaan.”

    Romney betaalt veel meer dan de gemiddelde Amerikaan. Zo’n 47% betaalt namelijk helemaal geen federale inkomstenbelasting, alleen payroll taxes (‘sociale premies’). Men begint 25% federale inkomstenbelasting te betalen voor het deel van het belastbaar inkomen boven ongeveer $65 000. De mediaan van het inkomen per huishouden (ik meen dat dit in het Nederlands ‘modaal inkomen’ wordt gemoemd) is ongeveer $55 000.

    De belastingopbrengsten als percentage van het BNP zijn in de U.S. hoger dan in Nederland, en ook de progressiviteit van het Amerikaanse belastingstelsel is groter. In 2008 betaalde de amrmste 50% 2.9% van de federale belastinginkomsten, terwijl de rijkste 50% 97.1% betaalde. De rijkste 10% van de bevolking betaalde 70% van de federale belastinginkomsten, tegen 35% in Nederland.

  2. Pingback: Romney morele winnaar verkiezingsdebat - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

  3. Pingback: Romney verspreekt zich - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *