Wattes? Gaffes!

Een gaffe is een faux pas, een onhandige uitspraak of een fout. In de politiek zijn hiervan voorbeelden te over. Zo heb je president Clinton die in valt bij een Martin Luther King speech.

Of George W. Bush. Die vergat ooit dat zijn microfoon nog open stond op het moment dat hij een verslaggever een ‘lul’ noemde, kon bij een staatsbezoek aan China de juiste deur niet vinden en gaf Michael D. Brown, hoofd van de FEMA ten tijde van de orkaan Katrina, een compliment over de aanpak van de natuurramp.

Het absolute gaffe-kanon zit echter in de huidige regering: Joe Biden. Recent was hij op bezoek in China, toen hij zich per ongeluk liet ontvallen tegen de één-kind-politiek te zijn. Dat lokte heftige reacties op. Dat Biden wel vaker de mist ingaat, is te zien in de vele compilatiefilmpjes die er op internet te vinden zijn.

Nu de campagne op stoom is en steeds meer verslaggevers bij steeds meer bijeenkomsten zijn, krijgen we meer en meer gaffes voorgeschoteld. De laatste weken zijn daar al een paar mooie voorbeelden van voorbijgekomen. Met name Perry en Romney blunderde er lekker op los. Hoewel: de manier waarop was uitzonderlijk.

Mitt Romney

Mitt Romney maakte op 11 augustus tijdens een campagnebijeenkomst in Iowa de gaffe ‘corporations are people too’. Daarmee bevestigde hij GOPs imago voornamelijk voor bedrijven en rijken op te komen. In plaats van zijn woorden in te trekken, excuses te maken voor een fout of zijn opmerking af te zwakken, heeft hij zijn opmerking gebruikt in een campaign ad.

Rick Perry

Rick Perry is een cowboy uit Texas met een te grote mond. Toen hij nog maar net meedeed in de race bedreigde hij Ben Bernanke – voorzitter van de FED – al. In Texas zouden ze wel raad weten met iemand die om politieke redenen (lees: de herverkiezing van Obama) geld bij te drukken. Nu noemt hij social security een Ponzi scheme. Een Ponzi-scheme – genoemd naar Charles Ponzi – is

an investment fraud that involves the payment of purported returns to existing investors from funds contributed by new investors. Ponzi scheme organizers often solicit new investors by promising to invest funds in opportunities claimed to generate high returns with little or no risk. In many Ponzi schemes, the fraudsters focus on attracting new money to make promised payments to earlier-stage investors and to use for personal expenses, instead of engaging in any legitimate investment activity.

Een ander woord voor een Ponzi scheme is een pyramidespel. Doordat zijn woorden verre van chic zijn, gaat zijn argument eigenlijk verloren. Hij heeft het namelijk over de kosten van de vergrijzing die bij de jongere generatie wordt neergelegd.

It is a Ponzi scheme for these young people. The idea that they’re working and paying into Social Security today, that the current program is going to be there for them, is a lie. It is a monstrous lie on this generation, and we can’t do that to them.

Perry weet heel goed hoe hij de headlines moet halen. Door harde taal te bezigen, iets waar Perry in deze campagne patent op lijkt te hebben, schiet hij echter zijn doel voorbij: de redelijke boodschap die hij heeft, gaat verloren in de gaffe van de Ponzi-scheme.

Analyse

Volgens Marc Hetherington, politicoloog verbonden aan de Vanderbilt University, blijft een gaffe pas hangen op het moment ‘that [they, red.] fit a narrative that already exists about the candidate’. Romneys corporations-too-gaffe blijft hangen omdat ‘corporations are very unpopular right now, it could really stick to someone like Romney who is so identified with the business community’.

De duurzaamheid van Perry’s gaffe ligt gecompliceerder: het is geen zuivere. Hij noemde sociale zekerheid een ponzi scheme in zijn anti-Washingtonboek Fed Up! dat al in 2008 uitkwam. Je mag van een auteur in de woordkeus toch enige zorgvuldigheid verwachten. Opmerkingen als deze zijn weinig chic, maar passen wel bij zijn imago van gun slinging cowboy, die eerst iets zegt en dan nadenkt. Nu hij meedoet aan nationale verkiezingen zouden dergelijke uitspraken uit het verleden hem nog weleens duur kunnen komen te staan. Een gaffe met vooruitwerkende kracht, zou je kunnen zeggen. En uiteraard houden wij in de rubriek Citaat de mooiste voor u bij. <<

7 thoughts on “Wattes? Gaffes!

  1. Pingback: Rick Perry is ‘zoals Bush, maar dan zonder de ‘brains” « @ElectionDeskUSA

  2. Pingback: Perry’s social security probleem « @ElectionDeskUSA

  3. Pingback: Presidentiële grapjassen – humor in de campagne « @ElectionDeskUSA

  4. Pingback: Wie niet kan spinnen, kan niet winnen! « ElectionDeskUSA

  5. Pingback: De Perry-campagne implodeert « ElectionDeskUSA

  6. Pingback: [ElectionDeskUSA] Gaffes, blunders en andere uitglijders | vanderlubben

  7. Pingback: Jon Huntsman for New England! - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *